vrijdag, 26. juni 2009 - 10:41

40% komt maandelijks geld te kort door crisis

Amsterdam

De Nederlander maakt zich zorgen over de financieel-economische crisis, zo blijkt uit het onderzoek 21minuten.nl. Meer dan een kwart van de ondervraagden verwacht de komende zes maanden spaargeld te moeten aanbreken of te moeten lenen om rond te komen.

De burger is van mening dat deze crisis is ontstaan door teveel genomen risico's in het bedrijfsleven. De meerderheid ziet de crisis ook als kans: voornamelijk kans op bezinning en investeringen in kennis en innovatie.

Men vindt dat de overheid het initiatief moet nemen in de bestrijding van de crisis. Ook staat een grote meerderheid achter de maatregelen uit het crisispakket. Tegelijkertijd vindt het merendeel van de ondervraagden dat de macht van Minister-President Balkenende moet worden uitgebreid om de crisis te kunnen bestrijden.

Een op de zes burgers is geraakt door de crisis. De meeste huishoudens in deze groep hebben een netto inkomen rond de EUR 2000 tot EUR 2500. Van de geraakten geeft 40% aan dat ze maandelijks geld tekort komt. De helft van deze groep verwacht dat ze de komende zes maanden zal moeten lenen of spaargeld aanbreken.

Geraakt of niet, de helft van de Nederlanders geeft aan de laatste tijd zuiniger aan te zijn gaan doen vanwege de financieel-economische crisis.

De zorgen over de crisis staan overigens in schril contract tot het algemeen geluksniveau: 70% van de Nederlanders is gelukkig, hetzelfde percentage als in 2006. Ook maakt men zich steeds minder zorgen over Nederland in het algemeen.
Categorie:
Tag(s):