vrijdag, 17. juli 2009 - 13:15

500.000 euro voor behoud Arboretum in Doorn

Doorn

De provincie Utrecht stelt 500.000 euro beschikbaar uit het budget voor de Agenda Vitaal Platteland voor het behoud van het Arboretum in Doorn. De provincie is van mening dat hiermee een uniek project op het gebied van natuur en cultuur beschermd kan worden.

Het Arboretum bevat een unieke collectie bomen en planten van over de hele wereld en heeft een oppervlakte van 27 hectare. Stichting Von Gimborn Arboretum (VGA) is opgericht om te zorgen dat de collectie in zijn geheel op de huidige locatie behouden blijft.

De Universiteit Utrecht heeft besloten tot het afstoten van het Arboretum, omdat het beheer hiervan niet tot de kerntaken behoort. Om te voorkomen dat de unieke verzameling en functie door financieel-economische belangen verloren gaat, is de Stichting VGA opgericht. De Stichting is een particulier initiatief om ervoor te zorgen dat de collectie in zijn geheel op de huidige locatie behouden blijft. Uiterlijk in 2010 wil de Stichting het eigendom en het beheer overnemen.

Om het Arboretum te kunnen behouden en beheren is in totaal 5,7 miljoen euro nodig. Naast de 500.000 euro van de provincie, dragen onder andere de Universiteit Utrecht, het Rijk en de gemeente Utrechtse Heuvelrug bij aan het behoud van deze bijzondere bomen- en plantentuin.
Provincie:
Tag(s):