donderdag, 1. januari 2009 - 14:15

87 aanhoudingen en 50 auto's in brand

Regio

Tijdens de jaarwisseling werden 87 personen aangehouden in de regio Utrecht en werden 50 auto’s vernield door brand. Er deden zich geen grote openbare orde verstoringen voor. De politie kreeg van 18.00 uur tot 07.00 uur nieuwsjaardag 1020 meldingen te verwerken die ook grotendeels werden verwerkt.

Door de gemeenten werden in de regio verschillende feesten georganiseerd om de overlast op straat te beperken. Deze hebben kennelijk ertoe bijgedragen dat het niet kwam tot grote ordeverstoringen. De feesten werden goed bezocht, wat vooral op straat gemerkt werd door de hulpdiensten.

In de eerste helft van de avond was er sprake van veel branden in de regio. De brandweer was erg druk met het blussen van buiten- en containerbranden. Ook ontstond er brand in zeven auto’s door zeer vermoedelijk brandstichting/vuurwerk.

Tijdens de jaarwisseling steeg het aantal autobranden naar nu bekend vijftig. Het overgrote deel van deze auto’s stond in Utrecht, maar ook auto’s in o.a Veenendaal, Zeist en Amersfoort moesten het ontgelden. In Amersfoort werd een verdachte aangehouden omdat hij met twee flessen met benzine liep.

De brandweer bluste een aantal woningbranden in o.a Utrecht en Bunnik. In Amersfoort ontstond 02.00 uur brand in een woning in Amersfoort op de Noorderlicht. Vanwege de rook werden 12 woningen ontruimd. Bij geen van de branden raakte iemand gewond. De oorzaak van de branden is nog onduidelijk.

In totaal werden 87 aanhoudingen verricht in de regio voor o.a baldadigheid of vernieling en niet voldoen aan bevel of vordering. In Eemnes werd de brandweer gehinderd om een brandje te blussen. Nadat de politie enkele aanhoudingen had verricht kon de brandweer haar werk doen. In een enkel geval werden politie en brandweer bekogeld met vuurwerk en glaswerk. Dit heeft geen schade opgeleverd aan personen en/of materieel. In totaal waren er 8 incidenten waarbij hulpverleners werden beledigd. Hierbij werden 11 aanhoudingen verricht.

Er vonden in de regio, buiten Eemnes, geen grootschalige geweldplegingen of vechtpartijen plaats en er waren geen grootschalige confrontaties met de politie.

De politie heeft 13 meldingen binnengekregen van openlijk geweld pleging
Dit is een voorlopig beeld. De verwachting is dat komende dagen meer aangiften binnenkomen.
Provincie:
Tag(s):