donderdag, 17. december 2009 - 14:15

92% van de tatoeëerders en piercers heeft vergunning

Amsterdam

Twee jaar na de invoering van nieuwe wetgeving voldoet 92% van de tattoo-shops aan de regels voor veilig en hygiënisch tatoeëren en piercen. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) van juni 2009.

Jaarlijks ziet de VWA erop toe dat uitsluitend ondernemers die in het bezit zijn van een vergunning tatoeages en piercings zetten. In 2008 werd na een inspectiebezoek 53 keer een maatregel genomen, omdat er zonder vergunning werd gewerkt. In 2007 was dat nog 103 keer.

De GGD geeft een vergunning af als is gebleken dat de ondernemer werkt volgens de vastgestelde hygiënevoorschriften. De vergunning is twee jaar geldig. Wanneer de vergunning verloopt, moet de ondernemer een nieuwe vergunning aanvragen bij de GGD. Inspecties van de VWA richten zich de komende periode met name op bedrijven waarvoor de vergunning door de GGD is geweigerd en bedrijven die geen (nieuwe) vergunning hebben aangevraagd.

Bovendien komt de VWA in actie als er klachten binnenkomen over bedrijven die zonder vergunning tatoeëren of piercen. Consumenten met klachten over onhygiënische situaties tijdens of die gezondheidsproblemen ondervinden na het zetten van een tatoeage, piercing of permanente make-up kunnen dit melden aan de regionale GGD via www.ggd.nl of via de Warenklachtenlijn van de VWA.

In 2008 heeft de VWA 79 klachten in behandeling genomen. 22 daarvan resulteerden in een maatregel. In de overige gevallen trok de GGD de vergunning in of was de melding niet bewijsbaar, opgeheven of ongegrond.
Provincie:
Tag(s):