maandag, 14. september 2009 - 11:27

Aa en Hunze in 2011 culturele gemeente Drenthe

Gieten

De gemeente Aa en Hunze wordt in 2011 de culturele gemeente van Drenthe. De aanmelding met de ideeënschets van Aa en Hunze over hoe de invulling als culturele gemeente er uit moet zien, heeft cultuurgedeputeerde Rein Munniksma overtuigd dat ook Aa en Hunze deze handschoen vol enthousiasme zal oppakken. De gemeente wil in haar plannen duidelijk combinaties leggen met natuur, recreatie en toerisme. Daarnaast wil ze een link leggen met de nieuwe cultuurnota van de provincie.

Munniksma maakte de culturele gemeente 2011 bekend op de Drentse Culturele Uitdag in Dwingeloo. Op twee grote midwinterhoorns hebben burgemeester Erik van Oosterhout van Aa en Hunze en gedeputeerde Rein Munniksma leven geblazen in de nieuwe culturele gemeente.
Munniksma: “Iedere gemeente geeft op eigen wijze invulling aan de ‘culturele gemeente’. En zeker op dit terrein hou ik van ‘eigenwijze’ gemeenten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de gemeente Aa en Hunze het culturele jaar met ambitie en flair zal vormgeven.” Van Oosterhout reageerde verheugd: “Wij gaan leuke dingen doen en zijn van plan er een fantastisch jaar van te maken. Er leven volop ideeën, maar het zal ook voortborduren op bestaande activiteiten.”

Na Borger-Odoorn, Assen, Hoogeveen en dit jaar Westerveld is Aa en Hunze de 5e culturele gemeente. Dankzij het fenomeen ‘culturele gemeente’ komen er in de gemeenten allerlei nieuwe culturele initiatieven op gang. Er kan gerekend worden op veel enthousiasme en draagvlak bij de inwoners. Zij behoren niet in de laatste plaats tot de initiatiefnemers van nieuwe culturele activiteiten. De lokale situatie speelt vaak een rol in de culturele activiteit, maar tegelijkertijd biedt het ook de kans om eens -letterlijk en figuurlijk- over de grens heen te kijken.

Het doel van de culturele gemeente is een impuls geven aan culturele activiteiten binnen de gemeente, zodanig dat de culturele infrastructuur versterkt wordt. Hiermee kunnen inwoners van Drenthe en iedereen die graag in Drenthe verblijft zoveel mogelijk gebruik maken van of deelnemen aan diverse vormen van kunst en cultuur. Het project culturele gemeente van Drenthe wordt één keer in de twee jaar georganiseerd. De culturele gemeenten ontwikkelen in samenspraak met de provincie plannen gericht op de aspecten kwaliteit, verbreding, publieksbereik, samenhang, samenwerking en toekomst.

Aa en Hunze gaat in 2010 aan de slag om verder invulling te geven aan het culturele jaar.
Provincie:
Tag(s):