maandag, 29. juni 2009 - 20:31

Aantal zeehonden boven Waddenzee blijft stabiel

Pieterburen

Op 20 juni heeft de Zeehondencrèche een waarnemingsvlucht uitgevoerd boven de Waddenzee. Bij laag water vloog een team in een ruim vier uur durende vlucht van Den Helder naar de Dollard, zigzag boven de zandbanken. In totaal werden ruim 4300 zeehonden waargenomen, waaronder vele jongen van de gewone zeehond. Vorig jaar was het waargenomen aantal dieren ruim 4100.

De Zeehondencrèche maakt al sinds 1993 jaarlijks een aantal observatievluchten boven de Waddenzee. Deze tellingen zijn van groot belang voor het populatie biologisch onderzoek van de Zeehondencrèche en zijn essentieel om adequaat te reageren bij veranderende trends.

Na een uitspraak van de Raad van State op een bezwaar van de Zeehondencrèche heeft de provincie Fryslân alsnog een vergunning verleend voor het laagvliegen boven de Waddenzee, met een uitzondering voor de beschermde gebieden. De Zeehondencrèche mag nu op een hoogte van 150 meter boven de Waddenzee vliegen in plaats van de gebruikelijke toegestane 450 meter. Dat is nodig om de samenstelling van de populatie beter te kunnen vaststellen: op grotere hoogte zijn tellingen prima uit te voeren, maar details die van belang zijn voor onderzoek (zoals soort en leeftijdsbepaling) zijn alleen op geringere afstand te zien.

Over de hele wereld loopt het aantal gewone zeehonden terug, behalve in de Nederlandse Waddenzee.
Provincie:
Tag(s):