donderdag, 5. februari 2009 - 11:51

AAP vernoemt lampongaap naar nieuwe omroep Piep

Almere

'Piep' is de nieuwe naam voor de vrouwelijke lampongaap die deze donderdag naar Stichting AAP in Almere verhuist.

AAP heeft voor de nieuwe naam gekozen om haar steun aan omroep Piep! te betuigen. Piep! moet vóór 1 april 50.000 leden halen om zendtijd op radio en TV te krijgen. Dat betekent eindelijk weer een platform bij de publieke omroep voor de verhalen van dieren als lampongaap Piep.

Lampongaap Piep wordt op donderdag 5 februari uit Opglabbeek opgehaald door Stichting AAP en door Piep-voorzitter Karen Soeters. AAP-directeur David van Gennep zal hen rond 12.00 uur verwelkomen bij AAP in Almere. Piep gaat vervolgens eerst zes weken in quarantaine. Waarschijnlijk krijgt zij daar al gezelschap van twee andere lampongapen, Taran en Jeanne. In het gezelschap van haar soortgenoten zal Piep eindelijk weer echt 'aap' kunnen zijn.

Piep werd in Polen als huisdier gehouden en heeft daar nooit soortgenoten leren kennen. Haar voormalige eigenaren hebben haar in Calais afgestaan, toen bleek dat ze haar niet mochten meenemen naar Ierland.

Piep zou in dat geval bij aankomst geëuthanaseerd worden of aan een proefdierlaboratorium gegeven worden. Omdat bij AAP niet direct plaats was, is ze tijdelijk opgevangen door het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek, een opvangpartner van AAP. Daar is ze kortgeleden samengevoegd met enkele meerkatten.

De geschiedenis van lampongaap Piep is slechts één van de vele schrijnende verhalen waarvoor meer aandacht in de media zou moeten komen, om op die manier een einde te kunnen maken aan misstanden met exotische huisdieren.

Met een nieuwe omroep als Piep! zullen er naar verwachting van AAP meer van dit soort geschiedenissen in de media verschijnen, ofwel bij Piep zelf, ofwel doordat Piep als aanjager fungeert om ook andere omroepen voor het thema dier, natuur en milieu te interesseren.
Provincie:
Tag(s):