zondag, 5. april 2009 - 0:56

Acht bestuurders raken rijbewijs kwijt

Gelderland-Zuid

Bij grootschalige en kleine alcoholcontroles vrijdagavond- en nacht in de hele regio heeft de politie van acht bestuurders het rijbewijs ingevorderd.Dit gebeurt als sprake is van een zeer hoge mate van alcoholgebruik (uitslag ademanalyse boven de invorderingsgrens) of in geval van recidive.

In Nijmegen en Lent hield de politie vrijdagnacht een grote alcoholcontrole. Daarbij werkten in totaal 460 bestuurders mee aan een blaastest. Hiervan werden vijf bestuurders, twee van hen behorend tot de categorie beginnend bestuurder, aangehouden vanwege rijden onder invloed.

Eén pleger van dit strafbare feit, immers rijden met teveel drank op wordt volgens de wet beschouwd als een misdrijf, blies als uitslag 665 ug/l op de ademanalyse. Deze hoge uitslag betekende invordering van zijn rijbewijs. De controles vonden onder meer plaats op de Laauwikstraat en Pastoor van Laakstraat (beiden Lent) en op de Groesbeekseweg en Gelderselaan in Nijmegen.

Behalve deze hierboven benoemde bestuurder raakten nóg zeven andere bestuurders van vrijdag op zaterdag het rijbewijs (tijdelijk) kwijt en wel op de volgende controlelocaties:

Op het Gloxiniapad in Lent werd een 63-jarige bestuurder aangehouden. Hij reed langs de alcoholcontrole in die plaats waarop een motoragent er achteraan is gegaan voor nadere controle. De blaastest gaf direct een "F" aan, doorgaans een indicatie van aanzienlijk alcoholgebruik. De man blies uiteindelijk 655 ug/l op de ademanalyse.

Op de Staddijk in Nijmegen liep een 38-jarige bromfietser uit deze plaats tegen de lamp. Hij blies een waarde van 640 ug/l.

In Tiel betekende controle op de Stationsweg van een 20-jarige beginnende bestuurder uit Kapel Avezaath invordering van zijn rijbewijs. De uitslag bedroeg 405 ug/l en voor deze categorie (BB) gelden extra strenge regels.

Een 32-jarige inwoner van Geldermalsen werd op de Kostverlorenkade staande gehouden voor een blaastest. De man blies een hoge waarde van 960 ug/l.

Op de Hoenzadrielsedijk in Hoenzadriel werd een 36-jarige Arnhemmer aangehouden voor rijden onder invloed. Hij bleek een café te hebben bezocht en was daarna toch achter het stuur gaan zitten. De ademanalyse gaf 575 ug/l aan.

Op de Prins Bernhardstraat in Hedel bleek bij een 37-jarige bestuurder uit Ammerzoden sprake van recidive. Hij blies dit keer ruim 500 ug/l.

Het rijbewijs van een 29-jarige inwoner van Gellicum werd ingevorderd nadat deze was gecontroleerd op de Haarstraat in Enspijk. De uitslag van 625 ug/l gaf hier alle reden toe.
Provincie:
Tag(s):