dinsdag, 24. november 2009 - 17:04

Acht jaar cel voor dubbele 'bijlmoord' Badhoevedorp

Badhoevedorp

De rechtbank Haarlem heeft op dinsdag 24 november een 64-jarige vrouw veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de moord op haar echtgenoot en haar dochter. ‘De rechtbank acht bewezen dat de vrouw deze levens opzettelijk en met voorbedachte raad heeft beëindigd’, meldt de Rechtbank Haarlem dinsdag.

Bijl
Dit blijkt onder andere uit het feit dat verdachte haar man en dochter wilde doden om hen het leed van haar eigen dood te besparen en dat verdachte op zoek ging naar een geschikt voorwerp, waarna ze in de garage een bijl vond.

De rechtbank vindt de verdachte strafbaar voor deze dubbele moord. Daarbij baseert zij zich op het oordeel van de gedragsdeskundigen dat de bij verdachte bestaande persoonlijkheidsproblematiek en een ernstige depressie tot een zekere bewustheidsvernauwing ten tijde van de moord heeft geleid. Op basis van de deskundigenrapportages concludeert de rechtbank dat het medicijngebruik hierbij ook een zekere rol lijkt te hebben gespeeld, maar uitdrukkelijk in combinatie met de andere factoren.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De gedragsdeskundigen zijn het er over eens dat verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Dit oordeel neemt de rechtbank over. Er is volgens de rechters geen reden om aan te nemen dat de feiten in het geheel niet aan verdachte kunnen worden toegerekend en dus is zij strafbaar voor haar daad.

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank met die verminderde toerekenbaarheid rekening gehouden. Verder heeft de rechtbank overwogen dat verdachte eigenmachtig heeft beschikt over het leven van haar echtgenoot en van haar dochter. De samenleving heeft hierdoor een ernstige schok gekregen. Zij zijn gedood in hun eigen huis door de persoon bij wie zij zich veilig waanden. Dit heeft tot groot leed bij familie en vrienden geleid en ook zijzelf zal moeten leven met de wetenschap dat zij deze gruwelijke daden heeft gepleegd.
Provincie:
Tag(s):