dinsdag, 20. oktober 2009 - 9:20

Achttien aanhoudingen tijdens hennepactie in Hoensbroek

Hoensbroek

De actie in de Hoensbroekse wijk Kasteelbuurt heeft geleid tot achttien aanhoudingen, negentien opgerolde hennepplantages, de vondst van 6,5 kilo amfetamine en vele tientallen liters ingrediënten om die harddrug te maken, inbeslagname van onder andere een kostbare Mercedes en de ontmanteling van een illegaal café.
Dit heeft de politie dinsdagmiddag bekend gemaakt.

De actie begon vanmorgen om kwart voor acht. Op dat moment werd een noodverordening van kracht.
 Aanleiding tot de actie was een ongekend hoog stroomverbruik in de Hoensbroekse wijk. Warmteregistraties bevestigden het vermoeden dat er op grote schaal hennepplantages in de wijk waren. Verder waren er regelmatig meldingen via Meld Misdaad Anoniem van personen die vertelden dat er in de buurt zaken gebeurden die niet in de haak waren en dat zij in verband met kortsluitingen en daardoor brandgevaar voor de veiligheid vreesden.
Die optelsom deed het Openbaar Ministerie en onze organisatie besluiten om met genoemde actie te kijken wat er zoal in de wijk aan de hand is.

Bij zeven van de negentien aangetroffen hennepplantages is diefstal van elektriciteit geconstateerd en bij een ander plantage is sprake van diefstal van gas.
Van de achttien personen die zijn aangehouden zijn er zes daadwerkelijk opgepakt. De andere twaalf ontvangen een dagvaarding. Vrijwel zeker is dat de komende dagen meer aanhoudingen zullen volgen.
In het pand waar de amfetamine is gevonden, stuitte de politie ook op een aantal vaten met daarin ingrediënten om amfetamine te produceren. Het betreft hier 50 liter methanol, 20 liter zwavelzuur en 80 kilo versnijdingsmiddel. Het onderzoek leidde ook nog naar een loods op het industrieterrein De Koumen. Daar zijn vier containerboxen aangetroffen met daarin hulpmiddelen voor de hennepteelt.
De actie is over het algemeen ordelijk verlopen. Er waren vier kleine incidenten met jongeren, maar de aanwezige wijkagenten hebben escalaties voorkomen.
Provincie:
Tag(s):