dinsdag, 29. september 2009 - 15:45

'Actieve donorwerving Twentse ziekenhuizen verdient navolging'

Almelo

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya is verheugd over het initiatief van Ziekenhuisgroep Twente om voortaan alle patiënten bij hun intakegesprek actief te vragen of ze donor willen zijn.

Op deze manier kan het aantal orgaandonoren stijgen. Koser Kaya riep in het Vragenuur in de Tweede Kamer minister Klink (Volksgezondheid, CDA) op andere ziekenhuizen te vragen het initiatief van de Ziekenhuisgroep Twente te volgen.

Nabestaanden
Minister Klink wil het tekort aan donororganen terugdringen door een extra optie in het donorregister op te nemen, waarin nabestaanden een grote rol krijgen. Koser Kaya: “De ziekenhuisgroep Twente ervaart nu juist dat wanneer kort na het overlijden orgaandonatie ter sprake komt, dit volkomen begrijpelijk vaak een te gevoelig onderwerp is. Mede daardoor blijft het aantal donoren echter beperkt. We moeten er dus alles aan doen de keuze van eenieder helder te hebben, voordat iemand overlijdt.”

Actieve Donorregistratie
Er sterven jaarlijks ruim 150 mensen, omdat er geen donororgaan beschikbaar is. Nog eens ruim 1300 mensen staan op de wachtlijst voor orgaantransplantatie. D66 pleit daarom voor een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Koser Kaya: “Bijna 70 procent van de Nederlanders is bereid donor te worden. Zij komen er alleen niet toe een formulier in te vullen. Het invoeren van het ADR-systeem zou een grote stap in de goede richting zijn. Dat schept helderheid voor nabestaanden, artsen en ziekenhuizen.”
Provincie:
Tag(s):