zaterdag, 24. januari 2009 - 21:03

Addo en Linssen helpen Heerenveen een handje

(Elfvoetbal) Een blunder van de bij Roda JC teruggekeerde verdediger Eric Addo en een domme overtreding van zijn ploeggenoot Edwin Linssen hebben ervoor gezorgd dat sc Heerenveen voor de tiende keer dit seizoen een competitiewedstrijd winnend afsloot.

Aan de kant van de Friezen was rechtsbuiten Roy Beerens de gevierde man. De Brabander maakte in de veertigste minuut van de wedstrijd 1-0 en versierde in de beginfase van de tweede helft een strafschop waaruit Danijel Pranjic 2-0 liet aantekenen.

Hij werd binnengehaald als een soort verloren zoon, die eindelijk weer was teruggekeerd op het oude nest. Maar na drie kwartier competitievoetbal waren alle boze blikken van Roda JC-supporters gericht op de Ghanese verdediger Addo, die de opvolger is van de naar Southampton vertrokken Jan-Paul Saeijs. De huurling van PSV ging in de slotfase van de eerste helft opzichtig in de fout, door de bal op eigen helft te verspelen aan de Kroatische baltovenaar Pranjic. De in Friese dienst voetballende international leverde het speeltuig af bij de Noor Christian Grindheim, die het overzicht bewaarde en de volledig ongedekte Beerens aanspeelde. Het jeugdproduct van PSV bleef koel en schoot de bal in de verre hoek van het doel, ver buiten het bereik van de Belgische Roda-sluitpost Bram Castro: 1-0.

De tweede helft was nog geen tien minuten bezig, of de thuisploeg besliste de partij. Opnieuw vervulde Beerens een sleutelrol bij de manschappen van de Noorse coach Trond Sollied. De aanvaller kapte en draaide er in het strafschopgebied enthousiast op los, in de hoop een gaatje te vinden in de defensie van de ploeg uit Kerkrade. Hij kreeg de kans niet daar in te slagen, want Edwin Linssen was ongeduldig en maakte een -- niet al te slimme -- overtreding op de balvaardige vleugelspits. De strafschop die volgde, werd door clubtopschutter Pranjic eenvoudig omgezet in de 2-0. Voor de Kroaat was het alweer zijn dertiende doelpunt van het seizoen. Daarmee is hij nu al bezig aan zijn verreweg meest productieve jaargang in dienst van de club uit Friesland. In de vorige drie seizoenen die hij in de Nederlandse Eredivisie actief was, scoorde hij in totaal zestien keer in 99 duels. Nu staat hij na zestien potjes dus al op dertien treffers. Op de topschutterslijst van de Eredivisie moet hij alleen AZ-voetballer Mounir El Hamdaoui nog voor zich dulden. De Marokkaanse technicus vond deze jaargang al vijftien keer het net.

Roda JC toonde in Heerenveen voor de zoveelste keer dit seizoen aan dat de ploeg vierkant draait. Voetballers uit alle hoeken van de wereld -- van Canada tot en met Ivoorkust, van Estland tot en met Hongarije -- staan in Kerkrade onder contract, maar dat neemt niet weg dat de geelzwarten zich na negentien speeldagen in de Eredivisie terugvinden op de zestiende plaats met het schamele puntenaantal van zestien. De laatste competitiezege van het team van trainer Harm van Veldhoven dateert van zes december. Toen werd gewonnen van mede-degradatiekandidaat Vitesse. In Zuid-Limburg is er slechts één schrale troost: de ploeg zit nog altijd in de KNVB-beker. Net zoals Heerenveen overigens, dat vierde staat in de Eredivisie.
Categorie:
Tag(s):