maandag, 19. januari 2009 - 19:02

‘Shit’ op straat wordt flink duurder

Rotterdam

De gemeente Rotterdam gaat de overlast van hondenpoep harder aanpakken. Vanaf volgende maand moeten hondenbezitters € 113,50 en een boete van € 90,00 betalen als zij de hondenpoep niet zelf opruimen op plaatsen waar de opruimplicht geldt.

In de speciaal aangewezen uitlaatzones ruimt de gemeente hondenpoep op. Hondenpoep is één van de grootste ergernissen van Rotterdammers want het trekt vuil en ongedierte aan en geeft de stad een vieze en vuile aanblik.

Opruimplicht

Om vervuiling van de openbare ruimte tegen te gaan heeft de gemeente plaatsen aangewezen waar een opruimplicht geldt voor hondenpoep. Veel hondenbezitters maken goed gebruik van de zogenaamde uitlaatzone’s of verwijderen direct de hondenpoep op plekken waar de opruimplicht geldt. De dienst Stadstoezicht handhaaft op de opruimplicht en Roteb zorgt voor het schoonhouden van de uitlaatzones. Ondanks alle inspanning is hondenpoep nog steeds een groot probleem in Rotterdam, het is één van de grootste ergernissen van Rotterdammers.

Lik op stuk

Rotterdamse hondenbezitters krijgen deze maand een brief waarin zij over de hardere aanpak worden geïnformeerd. Overtreders van de opruimplicht die op heterdaad worden betrapt krijgen een boete van € 90,00 en een rekening van € 113,50 voor het opruimen door de gemeente als de hondenpoep niet onmiddellijk zelf wordt opgeruimd. De totale kosten komen dan op € 203,50. Bovendien controleert de gemeente gelijk of de overtreder hondenbelasting heeft betaald. Als dat niet zo is, wordt een naheffing verstuurd. Het tarief voor een hond is in 2009 €115,68.

Handhaving Stadstoezicht

Medewerkers van Stadstoezicht letten niet alleen op bijvoorbeeld drugsoverlast, verkeerd aangeboden huisvuil, fietsen op de stoep, fout geparkeerde auto’s, maar ook op andere ergernissen zoals het naleven van de opruimplicht hondenpoep en loslopende honden. Als een hondenbezitter op heterdaad wordt betrapt en de hondenpoep wordt niet direct opgeruimd, wordt Roteb gewaarschuwd om de poep te verwijderen. De rekening voor het opruimen wordt gestuurd door Gemeentebelastingen Rotterdam en de boete komt van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Provincie:
Tag(s):