zondag, 1. maart 2009 - 1:31

AfrikaFilmFestival in Goes

Goes

Van maandag 2 maart tot en met dinsdag 10 maart as. vindt in Goes het AfrikaFilmFestival plaats.Dit festival is één van de vele onderdelen van het programma van het Goes Afrikajaar 2009.Het AfrikaFilmFestival geeft de filmliefhebber de kans om in negen dagen zo’n twintig films te zien die minimaal één ding gemeen hebben: Afrika.

Het festival start op maandag 2 maart in het Merral theater met de documentaire I am because we are, geregisseerd door Nathan Rissman en Madonna (2008). De productie gaat over Malawi, maar in bredere zin ook over Afrika en het AIDS-probleem. Belangrijk gegeven is dat ´I am because we are´ de vertaling is van de Afrikaanse uitdrukking Ubuntu, een term die verwijst naar de onderlinge verbondenheid van mensen. Dit woord staat tijdens het gehele Afrikajaar centraal.

In het Merral theater zijn oa. de films The Constant Gardener, Marock, Si le vent souleve les sable, Bamako, Goodbye Bafana en U-carmen e-khayelitsha te zien. In Filmhuis ´t Beest draaien Moolaadé, Witlicht en Youssou Ndour - I Bring What I love. Op zaterdagmiddag 7 maart staat in ’t Beest ook de tekenfilm Kirikou en de wilde dieren geprogrammeerd. Een overzicht van het hele programma en het programmaboekje vindt u overigens bijgesloten.

Gedurende het festival bezoeken tevens zo’n 6.000 scholieren van het voortgezet onderwijs in Goes (gratis) de twee theaters. De filmvoorstellingen voor deze doelgroep zijn besloten. Alle scholen hebben inmiddels een lesbrief over de desbetreffende film die zij dan te zien krijgen, toegestuurd gekregen. Deze kan klassikaal behandeld worden.

Festivallocaties zijn het Merraltheater (Da Vinciplein 2, 4462 GX) en Podium ’t Beest (Beestenmarkt 3, 4461 CS), allebei in Goes. Kaartjes voor het avondprogramma kosten € 5,-. De meest actuele informatie over het programma (met de precieze data en tijden) en uitgebreide filmbeschrijvingen vindt u op onze website over het Afrikajaar: www.goesafrika.nl/afrikafilmfestival.

Achtergrond
In 2009 houdt Goes een Afrikajaar. Met het themajaar, ingesteld door de gemeenteraad na het succes van Goes 600 in 2005, wil Goes samen met haar inwoners ‘de wereld in gaan’ en aandacht geven aan culturen in andere werelddelen.

Wat betreft Afrika betekent dit dat uit alle genoemde evenementen (op het gebied van oa. kunst en cultuur, de samenleving, kennis, sport en producten) steeds zal blijken dat Afrika meer is dan alleen een continent dat geteisterd wordt door armoede, aids en oorlog. Goes wil laten zien dat in dit werelddeel de mensen hun lot juist in eigen handen nemen, dat er wordt gezocht naar oplossingen voor een betere toekomst én dat de inwoners er geloven in zichzelf. Centraal tijdens het jaar staat steeds de Zuid-Afrikaanse uitdrukking ‘Ubuntu’ (ik ben, omdat wij zijn). Bij alle activiteiten zal nadrukkelijk de samenwerking met de gehele Goese bevolking (individuen en verenigingen) gezocht worden.

De aftrap voor het Goes Afrikajaar is gegeven op Nieuwjaarsdag, met een nieuwjaarsprogramma in Theater de Mythe. Het Goes Afrika Festival, dat gehouden wordt in juli, vormt het hoogtepunt van het jaar.

Kijk voor meer informatie op www.goesafrika.nl.
Provincie:
Tag(s):