maandag, 16. februari 2009 - 12:13

AGF zonder gifspuit binnen handbereik

Amsterdam

Duurzame ziekteresistentie van gewassen is binnen handbereik. Dit betekent dat de gifspuit binnenkort nagenoeg achterwege kan blijven. Alledaagse gewassen als appels of aardappels zijn dan van nature bestand zijn tegen ziektes. Dr. Henk Schouten, verbonden aan Wageningen Universiteit en Research Centre, verwacht dat over zes jaar de eerste onbespoten aardappels op tafel staan.

Bij klassieke genetische modificatie worden veelal bacteriegenen of plantvreemde genen ingebracht in bijvoorbeeld maïs of soja. Daar is veel weerstand tegen.

Het blijkt namelijk mogelijk om via de nieuwe methode de van nature aanwezige gezondheidsbevorderende stoffen in appels vele malen te vermenigvuldigen. Schouten verwacht in 2012 al met de eerste gifvrije appels op de Floriade te staan. Gezien de vele jaren die het vergt om vruchtdragende appelbomen te kweken zijn deze dan nog niet op grote schaal voor de consument beschikbaar. De gifvrij geteelde aardappel zal beduidend sneller verkrijgbaar zijn. Schouten verwacht dat binnen een jaar of zeven een zichtbare vermindering van het gifgebruik in die sector te bereiken is.
Categorie:
Tag(s):