woensdag, 18. maart 2009 - 23:38

Ajax gaat knock-out op eigen feestje

(Elfvoetbal) Ajax is op de dag dat het haar 109e verjaardag vierde uitgeschakeld in de UEFA Cup. Lang hadden de Amsterdammers, die goed speelden, uitzicht op de overwinning, maar in de verlenging verpestte een goal van Tyrone Mears het feestje.

Als één ploeg het verdiend had om door te gaan was het Ajax. Vanaf het begin was de gehavende ploeg van Marco van Basten beter, sterker en feller dan het Olympique Marseille van Erik Gerets. Al in de vierde minuut kreeg Luis Suarez dé kans om de score te openen, maar de gelegenheidsaanvoerder had meer tijd dan hij vermoedde, waardoor hij de bal ineens kopte in plaats van aan te nemen. Doelman Steve Mandanda kon simpel vangen.

Daarna bleef Ajax de betere ploeg. De Amsterdammers zetten goed en vroeg druk op de Franse verdedigers en middenvelders, die de voorwaartsen daardoor nauwelijks in stelling konden brengen. De 1-0 na 33 minuten was dan ook verdiend. Suarez bediende Eyong Enoh, die op de rand van het strafschopgebied opvallend vrij stond en koel afrondde.

Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong. Bakari Koné vond Mamadou Niang, die wegliep bij de even niet attente Toby Alderweireld en de bal door de benen van Kenneth Vermeer in het doel schoof: 1-1. Na rust bleef Ajax de betere ploeg, al nam het niveau in vergelijking met de eerste helft af. Oleguer bediende Suarez, maar Mandanda kwam als winnaar uit de één–tegen-één-situatie. Ajax zocht steeds minder de zijkanten en steeds meer het centrum, wat voor Marseille makkelijk te verdedigen was.

Het publiek riep daarom om de creativiteit van Leonardo, die Ajax in de vorige ronde met een goal langs Fiorentina hielp. De Braziliaan stond al klaar om in te vallen toen de – opnieuw tegenvallende – Miralem Sulejmani ineens scoorde. Suarez draaide Hilton op fantastische wijze dol in het strafschopgebied en legde de bal op het hoofd van de Serviër, die van dichtbij scoorde. ‘Leo’ mocht van Van Basten weer gaan zitten. In de slotfase was de 3-1 dichterbij dan de 2-2, maar Mandanda hield zijn ploeg overeind, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Daarin kreeg Ajax - met invallers Leonardo en Dario Cvitanich - opnieuw de beste kansen, maar was één mogelijkheid van de Fransen voldoende om het Amsterdamse feestje te verknallen. De Marseille-spelers sprongen na een afgeslagen vrije trap tot twee keer toe hoger dan de Ajacieden, waarna Tyrone Mears eerder bij de bal was dan Vermeer en raak kopte. Tot frustratie van alle Ajacieden en met name Bruno Silva, die in de allerlaatste seconde nog een - overdreven - rode kaart kreeg na een charge op Hatem Ben Arfa.