zondag, 8. februari 2009 - 14:52

Ajax hard onderuit in Arnhem

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondagmiddag zijn derde nederlaag in vier duels geleden. Vitesse versloeg het elftal van Marco van Basten in eigen huis met 4-1. Lasse Nilsson werd de man van de wedstrijd met twee treffers. De Zweed maakte optimaal gebruik van de ruimte die onstond achter de Amsterdamse defensie.

De slechte resultaten en de hectische dagen in Amsterdam deden Van Basten doen besluiten om in een andere formatie aan de aftrap te verschijnen. Het vertrouwde 4-3-3 werd gewijzigd in een 3-4-3 systeem. Opvallend was de belangrijke rol die Vurnon Anita kreeg toebedeeld. De pas 19-jarige verdedigende middenvelder had de opdracht om Nick Hofs uit de wedstrijd te spelen, terwijl de meer ervaren Rasmus Lindgren plaats op de bank moest nemen. Vleugelverdedigers Gregory van der Wiel en Thomas Vermaelen zouden de twee spitsen van Vitesse opvangen, zodat Robbie Wielaert de rugdekking kon verzorgen.

Het nieuw uitgedachte strijdplan bleek een pijnlijk, verkeerde keuze. De Amsterdammers werden van meet af aan compleet van de mat gespeeld. Ajax verscheen in de persoon van Luis Suarez, het gehele duel, slechts twee keer gevaarlijk voor het doel van de thuisploeg. Dat Vitesse in de lift zit was al duidelijk. Onder leiding van trainer Theo Bos werden er in vier duels al zeven punten behaald en zo ook de onderste regionen van de Eredivisie verlaten.

De Amsterdammers werden vanaf de aftrap stevig bij de keel gegrepen en met succes werd de opbouw van de bezoekers verstoord. Vooral de verdedigend ingestelde spelers van Ajax grossierden in het versturen van foute passes. De goed spelende Hofs pendelde vogelvrij tussen de linies en had geen last van Anita, die keer op keer lucht stond te dekken.

De drie Amsterdamse verdedigers wisten zich geen raad met de lichtvoetige spitsen van de thuisclub. De twee mandekkers Vertonghen en Van der Wiel stonden telkens weer te ver naar buiten, waardoor er veel ruimte in het centrum ontstond. Het was vooral Nilsson die een ware plaag bleek voor de hoofdstedelingen. Na zeven minuten voetballen verspeelde Urby Emanuelson de bal aan Claudemir. De Braziliaan stuurde Nilsson met een splijtende pass de diepte in. De laatste linie van de bezoekers probeerde de Zweed buitenspel te zetten, maar had beter met de blonde aanvaller mee kunnen lopen. Nilsson dribbelde namelijk vrij richting het vijandelijke doel, passeerde doelman Maarten Stekelenburg en schoot vervolgens in een leeg doel raak.

Vitesse nam plotseling wat gas terug en liet zo Ajax op adem komen. Dit kwam de Gelderlanders duur te staan. Emanuelson wist met een prima voorzet zijn fout bij het eerste doelpunt goed te maken. Suarez kopte de bal prachtig in de lange hoek raak.

De gelijkmaker gaf de bezoekers niet de gewenste vleugels. De geel/zwarte wervelstorm kwam dankzij de slordigheid en vele persoonlijke fouten van de tegenstander weer op volle toeren. Anita was na een half uur speler opnieuw directe tegenstander Hofs kwijt. Ditmaal definitief. De kleine middenvelder moest met een enkelblessure naar de kant. Rogier Molhoek was zijn vervanger. Ook zonder de aanwezigheid van Hofs bleek Vitesse te kunnen scoren.

In een tijdbestek van drie minuten liepen de Arnhemmers uit naar een riante 3-1 voorsprong. Stevanovic kreeg alle tijd en ruimte om op doel te vuren. De Sloveen zag zijn inzet prachtig in de verre bovenhoek van het doel verdwijnen: 2-1. Op slag van rust wist Nilsson de genadeklap uit te delen. Rechtsback Paul Verhaegh ontving, na balverlies van Vermaelen, aan een rush. De voorzet van de aanvoerder werd vervolgens simpel in het doel getikt door Nilsson.

Van Basten liet in de rust Emanuelson en Anita achter in de kleedkamer, ten faveure van Lindgren en debutant Darko Bodul. Ook de invallers kregen Ajax niet meer aan de praat.

Het mocht een klein wonder heten dat de thuisploeg het tweede bedrijf slechts één keer doel trof. De vele mogelijkheden werden vaak verkeerd uitgespeeld, waardoor Ajax een grotere nederlaag bespaard bleef. Van Wolfswinkel bepaalde in de 68ste minuut de eindstand op 4-1, na een assist van invaller Santi Kolk.

Vitesse heeft de weg omhoog definitief ingezet. De ploeg van trainer Bos stijgt naar de elfde plaats. Ajax staat nog op een derde plek in de Eredivisie, maar de vraag is voor hoe lang.