zondag, 22. februari 2009 - 19:56

Ajax houdt Volendam met moeite van zich af

(Elfvoetbal) Ajax blijft zoeken naar de goede vorm. De Amsterdammers boekten zondag weliswaar een 2-1 overwinning op Volendam, maar de manier waarop de punten werden behaald zullen trainer Marco van Basten nog niet erg tevreden stemmen. De bezoekers hadden zelfs een puntje mee kunnen nemen uit de Arena.

Voor Ajax was de wedstrijd tegen Volendam niet meer dan een hinderlijk tussendoortje in een week waarin voor de Amsterdammers een dubbele UEFA Cup-ontmoeting met Fiorentina op het programma staat. Zo speelde Ajax tenminste. De ploeg oogde niet scherp, bij momenten zelfs ontzettend laks. Hoe anders was dat bij Volendam. De mannen uit het vissersdorp wisten dat er nog maar elf kansen waren om degradatie te voorkomen en kletsten erin. En een slecht Ajax kan ook tegen de hekkensluiter van de Eredivisie op achterstand komen, zo bleek.

Een goede, snelle counteraanval over rechts bezorgde het andere Oranje na een kwartier de voorsprong. Dominique van Dijk legde vanaf de zijkant slim terug en de vrijstaande Gerson Sheotahul schoot de 1-0 binnen. Volendam was van plan om die voorsprong met hand en tand te verdedigen en voor de neus van doelman Jeroen Verhoeven trok zich een oranje muur op. Met één grote, zwakke plek: Henny Schilder. De verdediger stond weliswaar tegenover de getructe Luis Suarez, maar speelde gewoon niet goed.

Bij een vrije trap liet Schilder de Uruguayaan lopen en prompt knikte Suarez de gelijkmaker binnen. Volendam-trainer Frans Adelaar zag het ook en greep in. Hij liet de verdediger na de rust achter in de kleedkamer voor Yannick de Wit. Bij Ajax ook een opvallende wissel. Ismail Aissati kwam er na een uur in en maakte zo zijn debuut voor de Amsterdammers na lang blessureleed. De spelmaker kon meteen aan de slag, want Ajax sloeg nauwelijk gaten in de Volendam-muur.

Het waren vooral de individuele acties van Suarez die voor wat gevaar zorgden, maar hij was oog in oog met doelman Verhoeven niet trefzeker. Toch scoorde Ajax. Uit een dood spelmoment, dat wel. Een vrije trap van Miralem Sulejmani werd via de knie van Thomas Vermaelen tot doelpunt gepromoveerd. Volendam schakelde daarna over op alles-of-niets-voetbal en dat leek goed uit te pakken. Rowin van Zaanen kreeg na een slecht uitverdedigen bij Ajax een megakans, maar mikte op twee meter van het doel op Maarten Stekelenburg, die zijn ploeg zo op voorsprong hield. In de laatste minuten kreeg ook Melvin Platje een uitstekende mogelijkheid op de gelijkmaker, maar de invaller schoot op de paal.

Ajax deed dus wat het moest doen en won zonder zich bovenmatig in te spannen. Voor Volendam geen bonuspunten en dus blijft het gat met De Graafschap twee punten. Het andere Oranje heeft nu nog tien kansen om degradatie af te wenden.
Categorie:
Tag(s):