zondag, 15. februari 2009 - 16:34

Ajax in tweede helft langs Feyenoord

Amsterdam

(Elf voetbal) Ajax heeft zondagmiddag de klassieker tegen Feyenoord met 2-0 gewonnen. Thomas Vermaelen opende in de 51ste minuut de score. Urby Emanuelson bepaalde in blessuretijd de eindstand op 2-0.

Ajax en Feyenoord troffen elkaar voor de 53ste keer in Amsterdam. Zelden was de klassieker zo belangrijk. Naast de altijd geldende onderlinge rivaliteit, stond deze wedstrijd in het teken van het hevige noodweer waarin beide clubs momenteel verkeren. Ajax haakte definitief af in de titelrace, terwijl Feyenoord na een dramatische eerste seizoenshelft zich enigszins heeft hersteld. De Rotterdammers bivakeren nog altijd in de onderste regionen van de Eredivisie. Een overwinning zou in één klap veel goed maken. De bezoekers kregen echter kort voor de aftrap nog een fikse tegenslag te verwerken: Jon Dahl Tomasson bleef met griep in het spelershotel achter en werd vervangen door Georginio Wijnaldum.

Het duel kwam slechts moeizaam op gang. Ajax had het meeste balbezit, maar speelde de bal in een te laag baltempo rond om gevaarlijk voor het doel van sluitpost Henk Timmer te verschijnen. Feyenoord leunde daarentegen achterover en loerde op een snelle tegenstoot. Na een aftastende beginfase was het Luis Suarez die als eerste een poging tussen de doelpalen wist te plaatsen. Het schot van de Uruguayaan werd echter simpel gepakt door Timmer. Enkele minuten later was het Wijnaldum die namens de bezoekers voor gevaar zorgde. De droge pegel van de 18-jarige middenvelder werd door Stekelenburg, in volle strekking, uit het doel getikt.

Deze twee wapenfeiten konden niet voorkomen dat het duel lang op slot bleef. Ajax kwam voetballend niet door de laatste linie van de Rotterdammers. De standaardsituaties van de thuisploeg leverden echter wel gevaarlijke situaties op voor het Rotterdamse doel. Doelman Timmer bokste een hoekschop van Emanuelson verkeerd weg, waarna Gabri op doel vuurde. De Spanjaard zag zijn poging voor de doellijn worden gekeerd door Kelvin Leerdam. De daaropvolgende voorzetten van de linkspoot zorgden keer op keer voor gevaar, maar de bezoekers hadden het geluk dat de bal niet voor de voeten of het hoofd van een speler van de thuisploeg viel.

Gaandeweg de eerste helf kregen de Amsterdammers de overhand. Het baltempo werd flink opgeschroefd. Gek genoeg leverde dit geen uitgespeelde kansen op, maar wel schoten uit de tweede lijn. De pegels van Suarez en Emanuelson werden echter allemaal stijlvol over het doel getikt door Timmer. Op slag van rust moest Gabri de strijd, ten faveure van Vurnon Anita, met een blessure staken. De bezoekers zagen de wissel met genoegen aan. De druk van Ajax nam af en zo bereikten beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers.

Na de thee verving ex-Feyenoorder Leonardo de zwak spelende Miralem Sulejmani. Met de Braziliaan in de ploeg begon Ajax uitstekend aan het tweede bedrijf. Feyenoord kwam goed weg toen Suarez, na een charge van Bahia, geen penalty kreeg. Even later was het alsnog raak: een vrije trap van Kennedy werd door Vermaelen bij de tweede paal in het doel gelopen. Dat de Belg vogelvrij mocht scoren kan doelman Timmer voor zijn rekening nemen. De Rotterdamse sluitpost stond bij de eerste paal als aan de grond genageld. De international ging dit seizoen meermaals in de fout bij standaardsituaties en had ook nu de organisatie niet op orde.

De hoofdstedelingen roken bloed en waren in het vervolg oppermachtig. De bezoekers mochten het aluminium dankbaar zijn dat het nog lang mocht hopen op de gelijkmaker. Suarez, Anita en Emanuelson zagen hun pogingen tegen het paal en lat uiteen spatten.Feyenoord kon tot aan het eindsignaal niet gevaarlijk worden. Tien minuten voor het einde kreeg Dwight Tiendalli zijn tweede kaart voorgeschoteld. De rechtsback moest het veld ruimen na een stevige overtreding op Leonardo. Dankzij een aantal knappe reddingen van goalie Timmer en slecht uitspelen van Ajax leek het duel op een minimale zege af te stevenen.

Het was opnieuw Timmer die in de blessuretijd hopeloos in de fout ging. Suarez brak door op links en zag tot zijn verbazing de doelbewaker veel te vroeg uitlopen. De Uruguayaan hield het overzicht en gunde het aan uitblinker Emanuelson om de eindstand op 2-0 bepalen.

Ajax slaat zo de aanval van PSV af en blijft op derde plaats in de Eredvisie staan. Feyenoord vindt zichzelf terug op plaats twaalf; met als kanttekening dat de concurrenten van de Rotterdammers vanmiddag nog in actie komen. Het gat met nummer zestien, Roda JC, bedraagt slechts zes punten.