zondag, 8. maart 2009 - 14:40

Ajax komt goed weg met gelijkspel tegen ADO

(Elfvoetbal) Ajax heeft zondagmiddag dure punten verspeeld in het uitduel tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers kwamen met een 1-1 gelijkspel nog goed weg in de hofstad.

Het verschil in punten tussen beide ploegen bedroeg voorafgaand aan het duel liefst achtentwintig punten in Amsterdams voordeel. Daar was negentig minuten lang niets van te merken. Verrassend genoeg was de thuisploeg de bovenliggende partij. De geelgroenen wisten met veel passie en strijd het kwaliteitsverschil te camoufleren.

Onder de steun van het fanatieke Haagse publiek werd Ajax een groot deel van het eerste bedrijf op eigen helft vastgezet. De geelgroenen bestookten de Amsterdammers met voorzetten en hoekschoppen, maar slaagden er niet in een echte kans te creëren. Ajax speelde in een te laag tempo en verloor bijna elke tweede bal. Het tandem Evander Sno en Ismael Aissati bleek geen geen bewuste, maar noodgedwongen keuze van trainer Marco van Basten. De middenvelders mochten, vanwege het ontbreken van de geblesseerden Gabri en Jan Vertonghen, in de as van het Amsterdamse elftal acteren. Vooral Sno handelde te traag en slaagde er amper in het spel te verdelen. De van een blessure teruggekeerde Aissati faalde ook in zijn opdracht: het voeden van de spitsen met slimme steekpasses. Toch kwam de enige mogelijkheid voor rust op naam van een Ajacied. Een indraaiende hoekschop van Miralem Sulejmani werd op doellijn gepareerd door doelman Robert Zwinkels.

Ajax kwam na rust een stuk beter uit de startblokken. De bezoekers gingen de duels feller aan en wisten met snelle combinaties het vijandelijke strafschopgebied te bereiken. Grote kansen leverde dit echter niet op. Juist nadat de Amsterdamse storm was gaan liggen kwamen de hoofdstedelingen op voorsprong. Na een uur spelen werd een voorzet door Christiaan Kum weggewerkt, waarna de bal plots voor de voeten van Rob Wielaert kwam. De mee opgekomen centrale verdediger dacht niet na en vuurde een kogel af. Via het lichaam van Danny Buijs verdween het schot in het Haagse doel: 0-1.

Vlak na de openingstreffer werd een ingooi van Buijs door sluitpost Vermeer slecht weggewerkt. De rebound werd door Karim Soltani rakelings over het doel geschoten. Het schot van de Fransman was meteen zijn laatste actie. Wesley Verhoek kwam in het veld voor de moegestreden buitenspeler. De wissel van trainer André Wetzel bleek een gouden zet. Drie minuten na de 1-0 was het Verhoek, koud in het veld, die een voorzet van Knopper tot doelpunt promoveerde.

De gelijkmaker gaf de thuisploeg de nodige vleugels. De leeggespeelde Haagse lichamen kregen een nieuwe stoot adrenaline. ADO rook bloed en was dicht bij de winnende treffer. Verhoek maakte zichzelf bijna onsterfelijk. Het schot van de linkspoot werd echter door doelman Kenneth Vermeer gepareerd.

Tot aan het eindsignaal kwam Ajax nog een aantal keren gevaarlijk uit haar schulp, maar dit leverde geen noemenswaardige mogelijkheden op. ADO voetbalde in het beruchte Haags kwartiertje veelal op de helft van de tegenstander. De gevaarlijke Haagse voorzetten en de vele hachelijke situaties leverden echter geen winnende treffer op.

Over de gehele wedstrijd was een overwinning voor ADO Den Haag niet gek geweest. Het mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk worden genoemd dat de nummer drie van de Eredivisie noodgedwongen op de counter moest spelen tegen een ploeg die in de onderste regionen van de ranglijst bivakkeert. Het gaat nog een lastige klus worden voor trainer Van Basten om zijn ploeg naar de felbegeerde tweede plaats in de Eredivisie te loodsen.