vrijdag, 16. oktober 2009 - 16:59

Ajax lijdt miljoenenverlies over afgelopen seizoen

Amsterdam

(Elfvoetbal) Ondanks een stijging van de netto-omzet van 61,9 miljoen naar 67,2 miljoen euro, heeft Ajax over het boekjaar 2008/2009 een netto verlies van 3,4 miljoen euro geleden. De totale bedrijfskosten stegen immers van 77,2 miljoen naar 80,1 miljoen euro.

Dat maakte de club op haar eigen website bekend. Daar is een pdf-bestand te downloaden, waarin alle cijfers worden geopenbaard over het afgelopen seizoen. Uit transfers haalde Ajax een positief saldo van 10,2 miljoen euro. Dit saldo bestaat uit de afschrijvingen transfers van 18,3 miljoen euro en uit het resultaat 'vergoedingssommen' van 28,5 miljoen euro.

De opbrengsten uit de transfers van Klaas-Jan Huntelaar en Thomas Vermaelen zijn hierin opgenomen. Ook zijn de extra lasten voor onder meer Albert Luque, Edgar Manucharyan en Evander Sno opgenomen in dit bedrag, omdat de spelers nu geen deel meer uitmaken van de selectie. In de voorzieningen is een toevoeging van 4,3 miljoen euro inclusief heffingsrente voor de belastingzaak uit 1997 inzake Shota Arveladze/Michael Laudrup opgenomen.

Over het boekjaar 2008/2009 stelt de directie van Ajax dan ook voor om geen dividend uit te keren. Die bijeenkomst vindt op 1 december in de Amsterdam ArenA plaats. Ajax is dat immers verplicht, omdat de Amsterdammers beursgenoteerd zijn.

Ajax speelde ook afgelopen seizoen in het UEFA Cup-toernooi. In de achtste finale werd de Amsterdamse ploeg door Olympique Marseille uitgeschakeld. In het Europese bekertoernooi werd wel een winst van 3,7 miljoen euro geboekt, omdat de club een jaar eerder de groepsfase niet wist te bereiken. De recettes uit wedstrijden daalde met 1,8 miljoen euro, terwijl uit seizoenkaarten wel een winst van 0,3 miljoen euro werd geboekt.
Categorie:
Tag(s):