zondag, 25. oktober 2009 - 20:00

Ajax slaat na rust toe tegen AZ

Alkmaar

(Elfvoetbal) AZ is zondagmiddag op een pijnlijke thuisnederlaag getrakteerd. Hoewel de Alkmaarders in de eerste helft het betere van het spel hadden, moest de regerend landskampioen na rust zijn meerdere erkennen in een te machtig Ajax: 2-4.

Na een aftastende openingsfase was het AZ dat in deze Noord-Hollandse clash als eerste gevaar stichtte. Maarten Martens dook na zestien minuten plots op voor Maarten Stekelenburg, maar schoot de bal tegen de romp van de snel uitkomende goalie. Ajax, dat met Luis Suarez en Dennis Rommedahl op de vleugels begon, kwam er geregeld snel uit, niet in de laatste plaats omdat AZ slordig was in de passing. Kansen leverde dit niet op voor de gasten.

Toch trok AZ het initiatief steeds meer naar zich toe, wat zich na 28 minuten uitbetaalde in de openingsgoals van Mounir El Hamdaoui. De spits vond met een laag hard schot knap de korte hoek. Stijn Schaars had vlak daarvoor al de paal getroffen. Aan de kant van de Amsterdammers weinig uitgespeelde kansen tot voor rust. Alleen Marko Pantelic bracht Sergio Romero nog bijna in verlegenheid na een listige voorzet van Suarez.

In de tweede helft kantelden de veldverhoudingen volledig. Dat had deels te maken met de tactische omzetting die Martin Jol in de rust toepaste op zijn ploeg. Zo verhuisde Suarez naar het centrum, schoof Urby Emanuelson door op links en bleef Pantelic achter in de kleedkamer ten faveure van Gabri, die voor de nodige balans zorgde in de as van het veld. Dat brak de Alkmaarders lelijk op.

AZ oogde een stuk matter dan voor de onderbreking en kwam er eigenlijk geen moment meer aan te pas. Zeker niet meer nadat Ajax de achterstand - binnen een tijdsbestek van tien minuten - had omgebogen tot een 1-2 voorsprong. Eerst werd een schot van Emanuelson volledig verkeerd ingeschat door Romero, twee minuten later bleek Suarez uiterst effectief.

De Uruguayaan, die even ervoor al met een kopbal gevaarlijk was geweest, nam een hoge bal vanaf rechts knap mee en poeierde via onderkant lat binnen. De genadeklap voor de regerend landskampioen volgde na iets meer dan een uur spelen toen Gregory van der Wiel een een-tweetje met Demy de Zeeuw koel afrondde.

In de slotfase, waarin van een wedstrijd al lang geen sprake meer was, bepaalden Suarez (intikker) en de ingevallen Graziano Pelle middels een mooie omhaal de eindstand op 2-4.
Categorie:
Tag(s):