dinsdag, 3. februari 2009 - 23:05

Ajax worstelt met zichzelf en arbitrage

(Elfvoetbal) Ajax is in sneltreinvaart het eigen seizoen aan het verpesten. Na de pijnlijke nederlagen tegen FC Groningen en sc Heerenveen kwam de voormalig titelfavoriet dinsdagavond niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Heracles Almelo.

De bezoekers slaagden er in de eerste helft zelfs in om op een 2-0 voorsprong te komen, maar Ajax knokte zich in de tweede helft terug. In de 94ste minuut scoorde Luis Suarez zelfs de 3-2, maar die goal werd geheel onjuist afgevlagd voor buitenspel. Ongetwijfeld zal Marco van Basten de arbitrage opnieuw grote verwijten maken, maar het feit dat Ajax uberhaupt een goal in de 94ste minuut nodig had, komt geheel op het conto van Ajax en Van Basten zelf.

De controverse aan het einde zou nooit zijn ontstaan als Suarez Ajax in de openingsfase op voorsprong had gezet. Tweemaal had de Uruguayaan de hoek voor het uitkiezen, en tweemaal schoot hij de bal blind tegen het lichaam van doelmam Martin Pieckenagen op. Een paar minuten later liet Ricky van den Bergh zien dat scoren toch wat makkelijker is, als je kijkt waar je schiet. Met uitmuntende precisie knalde de Heraclied zijn ploeg van een meter of 25 naar een 1-0 voorsprong. Al zag doelman Maarten Stekelenburg er niet heel goed uit.

In reactie daarop begon Ajax druistig naar voren te voetballen, maar echte kansen leverde dat niet op. Vooral Suarez beleefde een slechte avond. Werkelijk alles wat de altijd intiatiefrijke aanvaller probeerde, eindigde in balverlies. Suarez is nou niet bepaald de speler die dan maar wat simpeler gaat spelen en dus stapelde de ene na de andere mislukte actie zich, in een hoog tempo, op. Dat ook de defensie van Ajax weinig op dreef was, toonde Heracles na een half uur spelen voor een tweede keer aan. Na een ingooi van de bezoekers kopte Urby Emanuelson de bal richting tegenstander Juha Hakola, die met zijn hoofd Vojtech Schulmeister bediende. Geheel vrijstaand volleerde de Tsjech de 2-0 tegen de touwen.

De reactie van het Ajax-publiek was onverbiddelijk. Een uitwedstrijd in Groningen verliezen? Oké, dat kan nog. Een nederlaag tegen Heerenveen? Teleurstellend, maar niet onoverkomelijk. Maar om daarna ook nog eens binnen een half uur met 2-0 achter te komen tegen Heracles, nota bene in de eigen Amsterdam Arena, dat was voor de supporters teveel gevraagd. Met een luide mix van frustratie, woede en cynisme begeleidden de Ajax-supporters tot aan de rust elke actie van de eigen club.

In de tweede helft was Ajax lange tijd nog matiger dan daarvoor. Weliswaar zette het Heracles onder druk, maar verder dan een bombardement blinde voorzetten kwamen de Amsterdammers niet. Eigenlijk uit het niets scoorde Miralem Sulejmani, na een mooie pass van Siem de Jong, de 2-1. Twee minuten later mocht Suarez vanaf elf meter -- De Jong was neergehaald door Pieckenhagen -- de gelijkmaker aantekenen.

In de resterende twintig minuten ging Ajax, overigens nu wél met de oprechte steun van het plots weer enthousiaste Ajax publiek, op jacht naar de gelijkmaker. In een prachtige climax schoot invaller Leonardo de bal tegen Pieckenhagen aan, waarna Suarez de rebound intikte en de Arena van vreugde ontplofte. Totdat iedereen de man met de omhooggestoken vlag in het vizer kreeg.

Een vlag met bittere gevolgen. Met één punt uit de laatste drie wedstrijden is niet alleen het kampioenschap definitief voorbij, maar moet Ajax ook voor de tweede plaats gaan vrezen.