vrijdag, 29. mei 2009 - 21:28

Akkoord over aanleg van Sluiskiltunnel

Sluiskil

Provinciale Staten van Zeeland zijn vrijdag akkoord met de gegaan met de grootste investering door de Provincie Zeeland ooit: aanleg van de Sluiskiltunnel.Met de realisatie van een tunnel bij Sluiskil pakt de Provincie Zeeland een van de grootste knelpunten in de infrastructuur in Zeeland aan.

De huidige brug staat vaak en lang open. Daardoor is sprake van onbetrouwbare reistijden, wachtrijen bij de brug, ongewenst sluipverkeer en economische schade.

Eerder deze maand ondertekenden Minister Bos van Financiën, Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat, gedeputeerde Poppelaars en algemeen directeur Buis van de NV Westerscheldetunnel de overeenkomst waarbij een aandelenpakket van 95,4% in NV Westerscheldetunnel wordt
overgedragen door het Rijk aan de Provincie Zeeland. De Provincie Zeeland had reeds de overige 4,6% van de aandelen in bezit, waardoor zij nu enig aandeelhouder is geworden. Vrijdag heeft Provinciale Staten ingestemd met de begrotingswijziging die voortvloeit uit deze overname.

Zoals bekend was er tot op heden nog een tekort van € 75 miljoen euro op een totale investering van € 275 miljoen in de aanleg van de Sluiskiltunnel. Door de aankoop van de aandelen van het Rijk in de NV Westerscheldetunnel door de Provincie Zeeland is de dekking voor de bouw van de Sluiskiltunnel nu rond. Aan de tolheffing in de Westerscheldetunnel verandert voorlopig niets nu de Provincie Zeeland volledig eigenaar wordt.

De investeringen als gevolg van de aandelenverwerving en de bouw van de Sluiskiltunnel dienen immers wel terugverdiend te worden.

Voor Zeeland betekent dit een zeer grote injectie in de Zeeuwse economie, mobiliteit en leefbaarheid. De Sluiskiltunnel is een enorm project met veel werkgelegenheid in de komende jaren.
Provincie:
Tag(s):