zaterdag, 3. januari 2009 - 22:50

Ambulance-diensten druk met schaats-ongevallen

Zwolle

De ambulancedienst in Overijssel is de gehele zaterdag 3 januari druk geweest met ongevallen op het ijs in de kop van Overijssel. Het ging in de meeste gevallen om mensen die gevallen waren en daarbij gewond waren geraakt en/of een of meer ledematen hadden gebroken.

Er werden extra ambulances ingezet om alle slachtoffers zo snel mogelijk te kunnen behandelen en/of naar het ziekenhuis te kunnen brengen. Door de drukte maar ook door de vaak slechte bereikbaarheid van slachtoffers (soms midden op een ijsvlakte) kostte het in een aantal gevallen nogal wat tijd om bij de slachtoffers te komen.

Ook konden de ambulances soms slecht bij het ijs komen doordat geparkeerde auto’s de route van de ambulance belemmerden. De hulpdiensten doen dan ook een dringende oproep om bij het parkeren ruimte open te laten voor hun voertuigen zodat zij bij noodgevallen snel ter plaatse kunnen komen.

In totaal veertien mensen zijn er door ambulancepersoneel behandeld of naar het ziekenhuis gebracht. Uit de aard van de ongevallen blijkt dat nogal wat mensen hun geoefendheid op het gebied van schaatsen onderschatten en/of niet goed op de hoogte zijn van de gevaren van schaatsen op open water.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn er beduidend meer ambulanceritten door valpartijen op het ijs. Cijfers zijn op dit moment nog niet voorhanden, maar er is zeker een toename van het aantal meldingen bij de 112-alarmcentrales.

De ambulancedienst roept schaatsers op die van plan zijn om op natuurijs te gaan schaatsen om de veiligheidsadviezen van de KNSB op te volgen. Zeker voor minder geoefende schaatsers geldt dat schaatsen op een ijsbaan over het algemeen veiliger is en dat bij een ongeval hulp vaak gemakkelijker kan worden geboden.
Provincie:
Tag(s):