donderdag, 26. maart 2009 - 16:33

Amersfoort en Leusden geven opdracht voor veteranenmonument

Amersfoort

Amersfoort en Leusden geven opdracht voor een gezamenlijk veteranenmonument op begraafplaats Rusthof. Op verzoek van veteranen komt er een monument ter herinnering aan alle Amersfoorters en Leusdenaren die waar ook ter wereld hebben gestreden voor vrede, vrijheid en veiligheid en speciaal aan hen die daarbij hun leven hebben gegeven. Kunstenaar Gert Sennema maakt het monument, dat onhuld wordt tijdens Veteranendag op 25 juni aanstaande.

De kunstcommissie – met daarin vertegenwoordigers van veteranen en Bond van Wapenbroeders – heeft voor het ontwerp van kunstenaar Gert Sennema gekozen. Het werk is een stenen brits met daarop bronzen militaire kleding en schoeisel. Het ontwerp sprak de commissie aan omdat het een krachtig en herkenbaar beeld is voor militairen. Het beeld zal aanleiding geven om te praten over de missies en hoe dat was voor de veteranen. Bovendien roept het werk het gevoel van gemis en afwezigheid op. De kleding van de militair is er, de man of vrouw zelf ontbreekt. Het werk brengt bij de veteranen in de commissie allerlei herinneringen naar boven en zij verwachten dat dat voor alle veteranen zal gelden.

Bij Amersfoortse en Leusdense veteranen leefde al langere tijd de wens om een monument op te richten voor gevallen veteranen en zij die willen gedenken. Op begraafplaats Rusthof is een geschikte locatie gevonden voor zo’n monument. Op deze locatie zijn de oorlogsgraven van de geallieerden en de Russische erebegraafplaats en worden op 4 mei de doden herdacht. Ook is de locatie gelegen tussen Leusden en Amersfoort.
Provincie:
Tag(s):