donderdag, 9. april 2009 - 9:32

Amsterdam blijft kraakpanden ontruimen na uitspraak hof

Amsterdam

De Amsterdamse Driehoek zet haar bestaande ontruimingsbeleid van kraakpanden, inclusief strafrechtelijke ontruimingen, voort. Dit heeft de gemeente Amsterdam donderdag laten weten.

Het Amsterdamse Hof vernietigde in hoger beroep op 31 maart jl. een uitspraak van de Amsterdamse rechter. Deze had de strafrechtelijke ontruiming van een gekraakt pand verboden omdat de wettelijke grondslag daarvoor zou ontbreken.

De rechter oordeelde dat op basis van het strafrecht de krakers slechts aangehouden mogen worden; de eigenaar kan wel via een civiele procedure een ontruimingstitel krijgen. Volgens het Hof mag echter ook op strafrechtelijke titel ontruimd worden. De krakers hebben aangekondigd bij de Hoge Raad in cassatie te gaan tegen deze uitspraak.

In Amsterdam wordt al tientallen jaren op strafrechtelijke titel ontruimd. Bij een strafrechtelijke ontruiming gaat het om de ontruiming van een pand dat nog niet langer dan een jaar leegstond toen het gekraakt werd.

De Amsterdamse Driehoek vindt het maatschappelijk gezien van groot belang dat een huiseigenaar ook via het strafrecht wordt beschermd, en niet moet worden doorverwezen naar de civiele rechter.

De Driehoek blijft er bij de minister van Justitie op aandringen een wetswijziging voor te bereiden voor het geval de Hoge Raad zou oordelen dat strafrechtelijke ontruimingen op grond van het huidige strafrecht niet geoorloofd zijn.
Provincie:
Tag(s):