woensdag, 18. februari 2009 - 14:04

Amsterdam mag nieuw park aanleggen

Amsterdam

Amsterdam krijgt er een park bij. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist na bezwaren die tegen dit plan waren ingediend.

Dit bestemmingsplan was in 2007 door de gemeente Amsterdam vastgesteld. Het plan maakt onder meer een park langs de oever van de Amstel bij de nieuwe woonwijk Amstelkwartier mogelijk. De bezwaren die tegen dit plan waren ingediend, zijn nu door de Raad van State ongegrond verklaard.

Overamstel is het gebied aan de Amstel ten zuiden van de Omval dat de afgelopen vijftig jaar veranderde van een polderlandschap naar het bedrijventerrein Amstel Business Park.

De komende jaren zal Overamstel geleidelijk transformeren in een grootstedelijk woon/werkgebied. Het gebied wordt intensiever gebruikt: er worden woningen, voorzieningen en bedrijven/kantoren gebouwd. Het uitgangspunt is dat het gebied goed bereikbaar blijft en dat de huidige bedrijven/kantoren in Overamstel zoveel mogelijk behouden blijven. Het gebied direct aan de Amstel blijft groen en wordt ingericht als een openbaar park.

Het bestemmingsplan Overamstel Buitendijks maakt het mogelijk een park aan te leggen langs de Amstel bij de Ouderkerkerdijk vlak achter het Amstelstation. Hierdoor ontstaat een recreatieve route vanuit de stad naar het groengebied Amstelland, waardoor de hoofdgroenstructuur van Amsterdam wordt versterkt. In het park komen een jachthaven, horeca en een drijvend zwembad.

Met het park wordt de Amstel zichtbaar gemaakt voor alle Amsterdammers op een plek waar de rivier op zijn breedst is. Vorige week al werd nog een tweede bestemmingsplan van Overamstel door de provincie goedgekeurd.

Dit betreft het gebied direct naast het bovengenoemde park, het zogenaamde Amstelkwartier. Hier komen ongeveer 1100 woningen, een viersterrenhotel, een basisschool en kinderopvang. Nu beide bestemmingsplannen zijn goedgekeurd kan de ontwikkeling in het Amstelkwartier voortvarend verder gaan. Inmiddels zijn ontwikkelaars en architecten geselecteerd. De verwachting is dat er in 2010 kan worden gebouwd.
Provincie:
Tag(s):