woensdag, 17. juni 2009 - 15:53

'Amsterdam moet weer Gay Capital zijn'

Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil zijn internationale faam als homovriendelijke hoofdstad terug. ‘Het gemeentebestuur steunt daarom de visie en de plannen van de homobeweging om Amsterdammers, instellingen, de politiek en de homobeweging gezamenlijk te laten optrekken om de acceptatie van lesbo’s en homo’s te verbeteren’, meldt de gemeente woensdag.

Daarbij is er bijzondere aandacht voor de naar schatting 4000 oudere homo’s die in een isolement dreigen te raken. Daarnaast wordt er meer cameratoezicht ingevoerd en is er meer aandacht voor buurtinitiatieven zoals Pinkcodes. Voor het totale plan wordt 1,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat staat in het Actieprogramma Amsterdam Gay Capital 2009-2011.

Wethouder Freek Ossel (Diversiteit): “Ik ben blij met het Actieprogramma Amsterdam Gay Capital. De gemeente heeft de homobeweging nadrukkelijk gevraagd met een advies te komen voor de toekomst van Amsterdam als Gay Capital. De visie, zoals verwoord in het programma, wordt door de hele homogemeenschap zelf gedragen. Het is daarmee een goede basis voor een intensieve samenwerking tussen Amsterdammers, instellingen en homo’s.�

‘We moeten het samen doen’ is de kern van de visie van de homobeweging, zoals verwoord in het advies aan wethouder Ossel. De boodschap is gericht aan de gemeente, aan ‘hetero-Amsterdam' en aan de homobeweging zelf. Alleen door samen op te trekken kan Amsterdam een veilige en tolerante stad blijven.

Om homoseksualiteit niet alleen als maatschappelijk verschijnsel, maar ook in de persoonlijke leefwereld te accepteren, is het nodig dat hetero’s en homo’s samen gaan werken aan de acceptatie van homo’s. De centrale wens van de homobeweging is dat overal in de stad Gay Straight Allianties worden opgericht.

Dit is een verband waarin homoseksuelen en heteroseksuelen gezamenlijk de handen ineenslaan. Hiervoor is een convenant opgesteld waarin concrete initiatieven staan om homoseksualiteit zichtbaar te maken, veiligheid te bieden en homofoob gedrag tegen te gaan.

Homo-organisaties zullen zich gaan inzetten voor de gezamenlijke deelname van hetero’s en homo’s op de terreinen waar ‘ze elkaar zullen ontmoeten’, bijvoorbeeld op het werk, in de sport, overal waar een gemeenschappelijk belang is.

Aandacht voor oudere homo’s
Een van de belangrijkste aandachtspunten uit dit actieprogramma zijn de oudere homo’s. Deze ‘vergeten groep’ krijgt meer aandacht in het actieplan. Deze groep maakt deel uit van de eerste generatie homoseksuelen in Nederland die openlijk voor hun homoseksualiteit kon uitkomen.

Veel oudere homo’s maken zich zorgen om de situatie als ze afhankelijk worden van zorg. Ze hebben vaak geen kinderen en er zijn signalen dat de sfeer in veel verzorgingstehuizen niet homovriendelijk is.

Een ander aandachtspunt is veiligheid. Zonder veiligheid voor homo’s is een Gay Capital niet mogelijk. Gemeente, politie en Openbaar Ministerie zullen laten zien dat de stad pal voor veiligheid staat en dat het tegengaan van antihomoseksueel geweld en discriminatie hoge prioriteit hebben.

Veel incidenten vinden plaats tijdens het uitgaan. In de uitgaansgebieden Leidseplein, Rembrandtplein en looproutes tussen beide pleinen wordt cameratoezicht ingevoerd. Daartoe behoort ook de Reguliersdwarsstraat waar verhoudingsgewijs meer homogerelateerde incidenten plaatsvinden.

Amsterdammers die het initiatief nemen om in hun eigen buurt bijeenkomsten te gaan organiseren voor homoseksuelen met als doel vanuit betrokkenheid wat voor elkaar te betekenen (Pinkcodes) kunnen daartoe door de gemeente worden ondersteund.

De gemeenteraad praat op 9 september over het Actieprogramma Amsterdam Gay Capital 2009-2011.
Provincie:
Tag(s):