vrijdag, 26. juni 2009 - 10:44

Amsterdam start pilot schuldsanering jongeren

Amsterdam

Amsterdam heeft besloten een pilot te starten om 100 jongeren uit de schulden te halen. Een op de vier jongeren heeft schulden door kopen op internet, een te hoog bestedingspatroon en gokken. Maar jongeren kunnen niet terecht in de reguliere schuldhulp. Dit heeft de gemeente Amsterdam vrijdag laten weten.

Amsterdam start met een proef om schoolgaande jongeren tot 27 jaar in staat te stellen hun schulden af te lossen. Gedurende de pilot wordt gekeken of het schuldsaneringskrediet een oplossing biedt voor deze jongeren die dan landelijk ingevoerd moet worden.

Veel Amsterdamse (schoolgaande) jongeren kampen met schulden. Volgens onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken gaat het landelijk om 30 procent van alle jongeren.

Vaak gaat het om kleine schulden, maar uit de resultaten van eerder onderzoek blijkt dat 5 procent van alle Amsterdamse ROC-leerlingen problematische schulden heeft die soms zelfs € 10.000 of meer kunnen bedragen.

Wethouder Freek Ossel (Werk en Inkomen): “Dit is een alarmerende situatie waar een eind aan moet komen. De verleiding is groot en jongeren zien het gevaar van schulden pas als het te laat is. Preventie van schulden door middel van voorlichting is nog steeds een goed middel. De oud-Hollandse betalingsmoraal moet terug.�

Het reguliere schuldsaneringskrediet biedt geen oplossing voor (schoolgaande) jongeren. Jongeren hebben geen vast inkomen en studiefinanciering wordt in de schuldhulpverleningspraktijk niet gezien als inkomen. Hierdoor kunnen ze niet deelnemen aan de schuldsanering en worden schulden alleen maar groter.

Amsterdam wil een manier zoeken zodat jongeren hun schulden wel kunnen aflossen. De proef met schuldsaneringskrediet voor jongeren biedt veel mogelijkheden. Als jongeren tijdelijk geen inkomen hebben, dan kan de aflossing maximaal zes maanden gestaakt worden zonder dat het traject direct wordt afgebroken.

De gemiste aflossingen kunnen dan later ingehaald worden. Ook kan de aflossingshoogte gedurende het traject aangepast worden, bijvoorbeeld als jongeren geld gaan verdienen na afronding van een studie. Dan wordt de aflossingsperiode korter.
Provincie:
Tag(s):