zaterdag, 14. maart 2009 - 21:44

Apatisch Vitesse simpel geklopt door NAC

(Elfvoetbal) Het Arnhemse Vitesse heeft zaterdagavond zeer duur puntverlies geleden. Op eigen veld ging de ploeg van trainer Theo Bos met 0-3 onderuit tegen NAC Breda. Een prachtig doelpunt van Nourdin Boukhari (een stift) in de eerste helft was het hoogtepunt van de wedstrijd in het Gelredome, waarin ook Anthony Lurling (buitenkant voet) en Csaba Fehér (kopbal) tot scoren kwamen namens de Bredanaars.

Door de nederlaag raakt Vitesse de aansluiting kwijt met het linkerrijtje. Tegelijkertijd nestelt NAC zich steviger in de subtop en liggen de Brabanders nog altijd op koers om de play-offs te bereiken.

Een uitglijder op het kunstgrasveld van hekkensluiter FC Volendam (1-0 verlies) en een bijzonder zwak optreden tegen subtopper NAC Breda (0-3 nederlaag): in één week tijd heeft Vitesse zichzelf tot twee keer toe een uitermate slechte dienst bewezen, waardoor de ploeg een wonder nodig heeft nog in de top negen van de Eredivisie te eindigen. Het gat met nummer negen NEC - nota bene de aartsrivaal uit Nijmegen - bedraagt zes punten. En dan hebben de Nijmegenaren ook nog eens één duel minder gespeeld dan de Arnhemmers.

Dat Vitesse zaterdagavond van NAC verloor, was pijnlijk voor de thuisploeg. Want juist op de wedstrijd tegen de Brabanders kwamen meer supporters af dan op welke partij dan ook dit seizoen. Waar de Arnhemmers aan klantenbinding hadden kunnen doen, daar lieten ze zich van de - bijzonder slechte - grasmat vegen door een zwaar gehavend NAC.

Dat team moest het doen zonder Tommie van der Leegte, Patrick Mtiliga, Edwin de Graaf, Kurt Elshot, Rob Penders en Fouad Idabdelhay. Maar Vitesse bood, juist in het eindelijk weer eens zo goed gevulde Gelredome, geen moment écht weerstand. Er was een aardige kans voor spits Lasse Nilsson in de openingsfase van de wedstrijd en aanvoerder Paul Verhaegh probeerde het zo nu en dan van afstand, maar verder was het NAC dat de klok sloeg in Arnhem. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. Wat te denken van de prachtige lob van Boukhari na een dito dieptepass van Kees Kwakman (0-1) en de heerlijk met de buitenkant van de voet geschoten bal van de rappe Lurling (0-2).

Maar wat écht tekenend was voor de zwakte van Vitesse, was de derde goal van het team van trainer Robert Maaskant. Die oefenmeester zag hoe zijn Finse flankspits Joonas Kolkka een bal afleverde bij de Hongaarse rechtsback Csaba Fehér, die totaal ongehinderd van dichtbij de bal in het door Piet Velthuizen verdedigde doel kon koppen: 0-3. Daarna maakte Maaskant van de gelegenheid gebruik en liet hij de licht geblesseerde Matthew Amoah nog een half uurtje meedoen. Hij mocht Boukhari - maker van de 0-1 - vervangen. Ook routinier Martijn Reuser kreeg speelminuten in Arnhem; hij verving doelpuntenmaker Lurling.

Dankzij de zege in Arnhem hebben de Brabanders de zevende plek in de Eredivisie steviger in handen. Nummer acht FC Utrecht heeft vier punten minder dan de ploeg van Maaskant, die zes punten meer heeft verzameld dan nummer negen NEC. Ondertussen is FC Groningen - zesde, met één punt meer - binnen het bereik gekomen van de NOAD ADVENDO Combinatie uit Breda.
Categorie:
Tag(s):