donderdag, 9. april 2009 - 11:17

Apeldoorn loopt al 'warm' voor Koninginnedag

Apeldoorn

Ongeveer 60 journalisten van de schrijvende en beeldende pers kwamen woensdag 8 april naar de persconferentie op Paleis Het Loo. Woensdagmorgen 8 april maakten Commissaris van de Koningin Cornielje en de Apeldoornse burgemeester De Graaf het programma voor Koninginnedag 2009 bekent.

In de statige Wilhelminazaal zagen de journalisten na een korte algemene presentatie van Apeldoorn hoe het Koninklijk bezoek op 30 april er uit gaat zien. Tot donderdag was zowel het uitgebreide programma als de ‘koninklijke’ route nog een goed bewaard geheim.

Prinsesjes
Met name de route die de Oranjes op 30 april afleggen trok de aandacht van de pers. Die begint in het Oranjepark, gaat via de Grote Kerk en de Loolaan richting Paleis Het Loo. De Oranjes benadrukten dat ze het feest “samen willen vieren.� Daarom legt de familie een stuk te voet af, om kennis te maken met de bewoners van Apeldoorn.

Maar de grote vraag was uiteraard of de drie prinsesjes meekomen naar Apeldoorn. Ze horen immers niet bij de ‘vaste afvaardiging’ van de Koninklijke familie. Maar of ze erbij zijn, blijft tot 30 april een vraag.

Koninklijk Apeldoorn�, onder dit motto viert de Koninklijke familie Koninginnedag 2009 mee met de bevolking van Apeldoorn. Voor de viering van deze bijzondere Koninginnedag is een omvangrijk programma gesteld.

Oranjepark
Decor van het programma wordt gevormd door het Oranjepark, de Grote Kerk, de Loolaan en Paleis het Loo. In het Oranjepark wordt onder regie van de Apeldoornse Oranjeverenigingen een programma uitgevoerd rond de thema’s sport, duurzaamheid, cultuur, kunst en educatie.

Een in het oog springend programmaonderdeel is een grote historische optocht. Deze optocht wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 100ste geboortedag van Prinses Juliana. De stichting Koninklijk Apeldoorn tekent voor de organisatie.

De Apeldoornse dorpen presenteren zich op het voorterrein van Paleis Het Loo. Het Koninklijk bezoek wordt afgesloten met een defilé. De Koninklijke familie zal hiervoor plaatsnemen op het bordes van Paleis het Loo.

De festiviteiten worden georganiseerd door de Stuurgroep Koninginnedag 2009. In de stuurgroep zijn de Apeldoornse Oranjeverenigingen, de stichting Koninklijk Apeldoorn, Paleis Het Loo en de gemeente Apeldoorn vertegenwoordigd.

Programma Koninklijk bezoek
09.30-10.15 uur - Ontvangst Koninklijke familie
10.15-10.45 uur - Thematische wandeling door het Oranjepark
10.45-11.00 uur - Wandeling van Oranjepark naar Grote Kerk
11.00-11.10 uur - Muzikale groet bij de Grote Kerk
11.10-11.25 uur - Rit over Loolaan naar Paleis het Loo
11.25-11.30 uur - Rit langs de Middenlaan
11.30-13.00 uur - Besloten deel
13.00-13.30 uur - Defilé Apeldoornse dorpen op het basse-cour van Paleis Het Loo

De festiviteiten beperken zich overigens niet tot het Koninklijke deel van het programma. Heel Apeldoorn kleurt op 30 april Oranje. In de binnenstad, op de pleinen en in de dorpen is het de hele dag feest.
Provincie:
Tag(s):