maandag, 4. mei 2009 - 19:09

Applaus voor Koningin op de Dam, Prinses Margriet legt bloemen bij De Naald

Amsterdam

Koningin Beatrix, Prins Willem Alexander, Prinses Máxima en de minister-president Balkenende, hebben maandagavond de gevallenen in oorlogstijden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.

Om 20:00 uur werd door het hele land twee minuten stilte in acht genomen. Bus, tram en trein stonden stil.

Burgemeester Cohen van Amsterdam opende zijn toespraak met de woorden ‘dit jaar in het bijzonder prijzen wij ons gelukkig met de aanwezigheid van onze koningin’. Met deze woorden zinspeelde de burgemeester op het drama in Apeldoorn. Daarna volgde er een applaus van duizenden mensen die op de herdenking waren afgekomen.

Wel was er minder plaats op de Dam dan normaal. Dit had te maken met de extra veiligheids-maatregelen. Zo stonden er dubbele hekken en gold in sommige gebieden in de stad een noodverordening.

De Koningin en prins Willem-Alexander legden even voor acht uur de eerste krans bij het Nationaal Monument.

Prinses Margriet was vanavond aanwezig in Apeldoorn. De prinses legde bloemen bij het monument De Naald. Het monument waar op koninginnedag de zwarte Suzuki tegen aanreed. De komst van prinses Margriet was van te voren niet aangekondigd. Normaliter woont de prinses de 4 mei herdenking bij de Naald niet bij. Met de komst wilde de prinses haar medeleven kenbaar maken.

Prof.mr. Pieter Van Vollenhoven woonde op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen de herdenkingsplechtigheid bij voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen. Zijne Hoogheid Prins Pieter-Christiaan was eveneens aanwezig.
Ook zijn de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan) vandaag herdacht.

Dinsdagochtend 5 mei zal Premier Balkenende aanwezig zijn bij de Start Nationale Viering van de Bevrijding in Zwolle. De Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de Afsluiting Nationale Viering van de Bevrijding bij.
Provincie:
Tag(s):