dinsdag, 14. april 2009 - 8:50

Arbeidsinspectie: bliksemactie tegen gevaarlijke steigers

Den Haag

De Arbeidsinspectie houdt de komende twee weken een bliksemactie in de bouw. De inspecteurs controleren dan ongeveer 300 bouwplaatsen in verschillende binnensteden.

Ze letten daarbij vooral op veilig gebruik van mobiele steigers (rolsteigers). Overtreders krijgen bij ernstig (val)gevaar direct een boete.

De bouw is koploper als het gaat om ongelukken op het werk. Vallen is één van de belangrijkste oorzaken, vaak met ernstige verwondingen tot gevolg of zelfs met dodelijke afloop. Boosdoener is vaak het verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen. Tijdens de bliksemactie let de inspectie vooral op verrijdbare steigers. Deze worden regelmatig gebruikt bij verbouwingen, renovaties of onderhoudswerk, omdat ze snel opgebouwd kunnen worden, licht van gewicht zijn en eenvoudig te verplaatsen. Juist daardoor vallen ze ook gemakkelijk om. Deskundig gebruik is essentieel: gedegen montage, stevige leuningen, een goede borging tegen wegrollen en voorkomen van overbelasting.

Bij vergelijkbare bliksemacties in 2006 en 2008 deelde de inspectie bij elkaar zo’n 100 boetes uit voor verkeerd gebruik van steigers, ladders en trappen. In 300 gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat het werk moest worden stilgelegd.
Provincie:
Tag(s):