woensdag, 7. oktober 2009 - 9:17

Archeologen ontdekken 'oerwoud' in Abcoude

Abcoude

Archeologen die bij het voormalige slot Abcoude een middeleeuwse nederzetting aan het opgraven zijn in opdracht van de gemeente Abcoude, hebben daarbij vorige week onverwachts een opmerkelijke ontdekking gedaan. Onder de vindplaats van de nederzetting blijkt zich namelijk het restant van een 'oerwoud' te bevinden.

De bomen van dit oerbos blijken zelfs nog grotendeels rechtop in de grond te staan en zijn opmerkelijk goed bewaard gebleven. Dit is volgens de archeologen te danken aan het feit dat de nabijgelegen rivier de Angstel in het verleden 'uit de bocht is gevlogen' en daarbij door zijn eigen oeverwal brak. Hierdoor werden in relatief korte tijd de bomen omhuld met een grote hoeveelheid zandig materiaal.

De gemeente biedt bewoners van de gemeente Abcoude en andere geïnteresseerden de gelegenheid te kijken bij de opgraving. Op zaterdag 10 oktober 2009 organiseert de gemeente daarom van 12:00 tot 16:00 uur een open middag.

Tijdens deze middag geven de archeologen, onder leiding van Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten, op de opgravingslocatie uitleg over de werkzaamheden, de voortgang en de vondsten. U bent van harte welkom. De ontvangst is bij de keet op de hoek van de Dedelstraat en de Quarles van Uffordstraat in Abcoude. Het dragen van laarzen wordt aanbevolen.
Provincie:
Tag(s):