vrijdag, 27. maart 2009 - 11:35

Arrestatieteam neemt Taser in gebruik

Soesterberg

Vanaf mei zullen alle zeven arrestatieteams van de politie en het arrestatieteam van de Koninklijke Marechaussee een jaar lang als proef worden uitgerust met stroomstootwapens van het merk Taser, type X26E.

Het stroomstootwapen kan afhankelijk van de situatie van korte afstand gebruikt worden om iemand uit te schakelen en te arresteren waar anders misschien een vuurwapen of minder effectieve middelen gebruikt zouden moeten worden.

Afhankelijk van de uitkomsten van de proef worden de arrestatieteams wellicht blijvend van stroomstootwapens voorzien. Het is zeker niet de bedoeling dat de gewone politie het stroomstootwapen krijgt.

Arrestatieteams komen in actie in levensbedreigende omstandigheden. Bijvoorbeeld als vuurwapengevaarlijke verdachten gearresteerd moeten worden, als iemand dreigt zichzelf (met een wapen) van het leven te beroven of als er mensen bewaakt of beveiligd moeten worden, zoals gevaarlijke verdachten, gedetineerden of getuigen.

Elke dag voeren de teams wel een paar operaties uit, in totaal rond de 2000 per jaar. Een Officier van Justitie moet vooraf toestemming geven voor de inzet van een arrestatieteam.
Provincie:
Tag(s):