zondag, 5. juli 2009 - 19:59

Assen neemt eerste aardgasauto in gebruik

Assen

De gemeente Assen heeft haar wagenpark uitgebreid met een spiksplinternieuwe auto op aardgas. Vrijdag namen de medewerkers Logistiek de aardgasauto, een Fiat Doblo, in ontvangst uit handen van wethouder Langius. Het streven is om het gehele wagenpark te laten rijden op alternatieve brandstoffen of electriciteit. Afgeschreven auto’s van het gemeentelijk wagenpark worden geleidelijk vervangen door duurzamere varianten. Dit past binnen het streven naar een CO2 neutrale stad die de gemeente wil bereiken met haar Duurzaamheidsvisie.

De nieuwe aardgasauto van de gemeente Assen wordt gebruikt door de medewerkers van de dienst Logistiek. Vanaf het stadhuis rijden zij een aantal keren per dag langs de dienst Stadsbeheer (Van Doornestraat en Dr. Philipsweg), de Brandweer, de Gemeentelijke Kredietbank, de Intergemeentelijke Sociale Dienst, GGD en de Politie om de interne post te bezorgen en hen te bevoorraden van kantoorartikelen en andere zaken.

In april opende de gemeente het eerste Drentse aardgastankstation aan de Winkler Prinsstraat 26. Omdat de nieuwe auto alleen gebruikt wordt voor ritten binnen de gemeente, is het uitermate geschikt om op aardgas te rijden. Diverse Asser bedrijven die ook lokaal rondrijden, zijn al overgestapt op aardgas.

Aardgas is op dit moment de schoonste fossiele brandstof doordat het minder schadelijke stoffen als CO2 en fijnstof uitstoot. In vergelijking met LPG en benzine levert aardgas gemiddeld 20% minder CO2-uitstoot op. In verhouding met diesel is het CO2 voordeel gering, maar is juist uitstoot van fijn stof en stikstofdioxiden aanzienlijk minder. Kortom een belangrijke winst voor het milieu. Maar minstens zo belangrijk is het feit dat aardgas wordt gezien als een overgangsbrandstof naar duurzame brandstoffen zoals biogas en waterstof. Het onderhoud van een aardgasauto is vergelijkbaar met een auto op benzine of diesel.
Provincie:
Tag(s):