woensdag, 22. juli 2009 - 20:40

Assen wil kalfjes helpen

Assen

Kalfjes verdienen een beter leven, dat vonden verreweg de meeste ondervraagden tijdens een opinieonderzoek dat dierenbeschermingsorganisatie Compassion In World Farming (CIWF) woensdag in Assen hield. 58% van de ondervraagden zei niet te weten dat veel kalfjes, die in Nederland worden vetgemest, afkomstig zijn uit het buitenland, vaak zelfs uit verre landen. De meeste ondervraagden 63% waren ervan op de hoogte dat mestkalveren in Nederland bijna altijd binnen staan, op harde vloeren zonder stro. 97% zei te vinden dat stro voor de kalveren erg belangrijk is. 136 voorbijgangers tekenden een actiekaart, om bij minister Verburg aan te dringen op verbeteringen voor het welzijn van kalveren en een eind te maken aan verre transporten van jonge kalveren.

CIWF voerde het opinieonderzoek woensdag uit op het Koopmansplein in Assen. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Kasper het Kalf, de mascotte van de CIWF-campagne voor de kalfjes. Dit jaar toert Kasper, als symbool voor zijn levende soortgenoten, in een Suzuki Alto door Nederland. Overal waar Kasper verschijnt voeren vrijwilligers een opinie-onderzoek uit en krijgen sympathisanten de mogelijkheid via een ansichtkaart steun te betuigen aan de campagne. Dat kan overigens ook via de speciale actiesite: www.helpdekalfjes.nl.

Nederland is de grootste importeur van heel jonge kalveren in Europa. Elk jaar komen meer dan 300.000 jonge kalfjes uit verre landen als Litouwen, Polen en Ierland in volle veewagens naar ons land. De jonge dieren zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen erg slecht tegen hitte en kou tijdens het langdurige transport en de kans op infecties is groot *). In Nederland worden ze vervolgens vetgemest in kale stallen op een houten of betonnen vloer, zonder stro om comfortabel op te liggen. Na zes maanden worden ze geslacht voor hun vlees.

Met deze Europese campagne wil Compassion In World Farming bereiken dat Nederland en de EU een eind maken aan de verre transporten van jonge kalfjes en ervoor zorgen dat de huisvesting van kalveren verbetert door alle kalveren stro te geven en door niet meer toe te staan dat heel jonge kalfjes in de stal apart gezet worden.
Provincie:
Tag(s):