woensdag, 7. oktober 2009 - 17:02

Assenaren aangehouden voor oplichting en witwassen

Regio

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad dinsdag drie mannen aangehouden op verdenking van oplichting en witwassen.

Het gaat om een 28-jarige en een 44-jarige man uit Assen en een 36-jarige man uit Deurne. De drie woningen van de verdachten werden doorzocht. Computers, administratie, gegevensdragers en een geldbedrag werden in beslag genomen. De mannen zitten nog vast.

De mannen worden ervan verdacht zowel bedrijven als particulieren te hebben benaderd om goederen te verkopen. De goederen varieerden van ganzen tot graafmachines. Vaak zochten de verdachten contact met hun slachtoffers naar aanleiding van een “gevraagd-advertentie” op internet. Na telefonisch contact spraken de verdachten af met de koper op verschillende plekken door heel Nederland. Hierna werd met een smoesje het geld voor het aangeboden goed afhandig gemaakt, waarna de verdachten met de noorderzon vertrokken. In januari 2009 startte de BR NON, naar aanleiding van informatie afkomstig van de politieregio Gelderland-Midden, een onderzoek naar de drie mannen.

De BR NON onderzocht 84 aangiftes in de periode van 2007 tot heden. Uit nader onderzoek zal moeten blijkenin hoeverre de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn. Onder de slachtoffers bevinden zich Nederlanders, Duitsers en Belgen. Het schadebedrag ligt tussen de € 100.000 en € 200.000. Meerdere aanhoudingen in het kader van dit onderzoek worden niet uitgesloten.

De verdachten in dit onderzoek boden de goederen, die zij zogenaamd wilden verkopen, voor een zacht prijsje aan. Erg aantrekkelijk voor de koper, maar ook een indicatie om nattigheid te voelen. De BR NON waarschuwt om voorzichtig te zijn met dergelijke aankopen. Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.
Provincie:
Tag(s):