donderdag, 22. januari 2009 - 13:28

Atrium MC schort operaties op na beddentekort

Heerlen

Atrium MC heeft het aantal planbare operaties deze week met de helft gereduceerd. Dit om aan de vraag naar dringende acute zorg te kunnen blijven voldoen. De Raad van Bestuur heeft tot deze ingreep besloten om de gewenste acute zorg te kunnen verlenen en een te grote werkdruk en onveilige situaties te voorkomen, zo maakte het ziekenhuis in Heerlen donderdag bekend.

Het ziekenhuis ligt al weken overvol. Dit geldt eveneens voor de overige zieken-huizen in Zuid-Limburg en in het aangrenzende Duitse grensgebied. Het ziekenhuis ligt vol vanwege seizoensinvloeden met longpatiënten en orthopedie-patiënten. Daarnaast hebben we er veel last van dat de doorstroom naar verpleeghuizen al meer dan een jaar stokt. In het ziekenhuis liggen op het ogenblik circa 50 medisch uitbehandelde patiënten die niet kunnen worden overgeplaatst naar een verpleeghuis. Nu worden dure ziekenhuisbedden bezet gehouden en staat de helft van de operatiekamers leeg.

Ongeveer een jaar geleden heeft het ziekenhuis in samenwerking met Cicero Zorggroep op de locatie Atrium Brunssum flexibel ingespeeld op de situatie en een hele afdeling vrijgemaakt voor deze patiënten. Nu is die afdeling ook al weer volgeslibd en blokkeren uitbehandelde patiënten bedden van operatiepatiënten. De oplossing moet worden gezocht in het toekennen van meer bedden aan verpleeghuizen.

Op korte termijn wordt een 30-tal planbare patiënten wiens operatie is uitgesteld de dupe van deze maatregel. De betrokken afgezegde (planbare) patiënten ontvangen een excuusbrief met een bloemetje als pleister op de wonde. Alhoewel de maatregel van tijdelijke aard is, is vooralsnog niet duidelijk wanneer deze weer kan worden ingetrokken, zo meldt het Atrium MC.
Provincie:
Tag(s):