zondag, 18. januari 2009 - 22:12

'AU AU AU....ME RUG' is topvermaak

Lelystad

Het Echt Rotterdams Theater is terug met een stuk van Ruud de Ridder. Het wordt geregisseerd door Gerard Cox, de man van de succesvolste Nederlandse TV-comedy ooit: Toen was geluk heel gewoon.

In ‘Au, au, au…ME RUG!’ gaat een doodgewoon echtpaar gebukt onder de sleur van alledag. Een veel te dure fiets keert het tij. Manlief Pleun valt er op pijnlijke wijze vanaf en moet een flinke periode behandeld worden door fysiotherapeut Rafael Lopez. Deze fysio speelt de sleutelrol in het verhaal. En zeker zijn vriendin. Als er dan ook nog de nodige naamsverwisselingen bijkomen is de comedy kompleet. Het ingenieuze decor doet de rest!

De openingsmonoloog is voor Agaat, vertolkt door Eva-Lise Geerlings. Na een grondige repetitieperiode, waarin debuterend regisseur Gerard Cox de sterrencast zíjn kneepjes van de kluchtendiscipline heeft bijgebracht, verlangt ze hevig naar zaalresponse.

Het blijft zeker niet uit! Als reactie op haar betoog heeft echtgenoot Pleun (Paul van Soest), tot dan toe passief aan de eettafel over een tijdschriftje gebogen, de eerste show stopper in handen met de meest karakteristieke grijns van dit theaterseizoen. Vijf minuten in touw en de toon is gezet! Verdienste van een uitstekende synergie tussen Cox en de vierkoppige cast van HET ECHT ROTTERDAMS THEATER. Dit gezelschap weet de grap én de lach de ruimte te geven. Van levensbelang voor een echte klucht.

Gaandeweg verlang je naar de verwikkelingen die bij het genre horen. Precies op tijd worden ze je dan ook voorgeschoteld. Masseur Rafael Lopez (Victor Bottenbley), wiens handel en wandel eenvoudig in te schatten is. Wichtje Kelly van Dongen (Hanneke Scholten), waarvoor het leven steeds net iets teveel vaart heeft; ze dragen bij aan hilarische misverstanden.

Het is opvallend dat ‘HET ECHT’ zich één extra deur gunt om de zaken in het honderd te laten lopen. Bovendien zijn de interacties van de personages met de zaal, waarbij de anderen achterblijven in een ‘freeze’,
zeer vernieuwend in dit behoorlijk traditionele genre. Het past uitstekend in deze ‘poppenkast voor grote mensen’, zoals Van Soest zijn producties regelmatig kenschetst. Het moet wel haast een vondst zijn van Cox,meesterlijk weergegeven door deze virtuoze cast.

“Paul van Soest en Eva-Lise Geerlings hebben als het echtpaar Pleun en Agaat Verkerk vanaf het begin de lachers op hun hand. Van Soest door zijn prethoofd en zijn brede voorkomen, Geerlings dankzij haar energieke spel in haar rol als dominante echtgenote. 'Au au me rug' staat als een huis" (De Telegraaf).

De voorstelling vindt plaats op vrijdag 23 januari, aanvang 20.15 uur.
Kaarten voor deze en andere voorstellingen in de Agora zijn te bestellen via de website www.agora-lelystad.nl of bij theaterkassa aan de Agorabaan 12 op maandag t/m zaterdag van 11.00 – 15.00 uur. Of maximaal een week van tevoren telefonisch te reserveren op 0320 – 239239 en te koop aan de zaal vanaf een uur voor aanvang.
Provincie:
Tag(s):