donderdag, 30. april 2009 - 11:56

Auto rijdt dwars door publiek tijdens bezoek Koningin

Apeldoorn

Het bezoek van de Koningin aan Apeldoorn is uitgelopen op een drama. Tijdens de rit in een open bus richting Paleis Het Loo werd deze bijna geramd door een auto die door het publiek was gereden en hier veel slachtoffers maakte. Daarbij zijn vijf personen om het leven gekomen. Donderdagavond werd bekend gemaakt dat er nog een vijfde slachtoffer is overleden.

De bus met hierin de Koninklijke familie reed over de Loolaan en draaide de Zwolseweg op. Een zwarte Suzuki Swift kwam vanaf de Jachtlaan en reed door het publiek heen in de richting van de bus. De auto raakte de bus niet en kwam tot stilstand tegen het monument ‘De Naald’ op de Zwolseweg. De politie was in grote aantallen snel aanwezig. De bestuurder, een 38-jarige man uit Huissen, moest door de brandweer uit zijn voertuig worden gehaald en is onder politiebegeleiding naar een ziekenhuis vervoerd.De Koninklijke familie was getuigen van het incident en de bus waarin zij zaten zette direct koers richting Paleis Het Loo.Burgemeester Fred de Graaf van Apeldoorn meldde tijdens een persconferentie dat er naast de vier dodelijke slachtoffers, 13 gewonden zijn gevallen. Vijf van hen zijn zwaargewond, 8 personen liepen lichtere verwondingen op. De dodelijke slachtoffers zijn twee mannen en twee vrouwen. Onder de gewonden bevinden zich drie kinderen van 9, 15 en 16 jaar oud, aldus burgemeester De Graaf. Een van de zwaargewonden is een 55-jarige burgermedewerker van de Koninklijke Marechaussee.

De verwondingen lopen uiteen van keuzingen en botbreuken, tot hersen- en schedelletsel.

De verdachte is een 38-jarige inwoner van Huissen. De man was niet bekend bij politie, justitie, de AIVD en de Geestelijke Gezondheidszorg. De man is aangehouden en in verzekering gesteld, zo meldt de politie. De man ligt ernstig gewond in het ziekenhuis en kan momenteel nog niet worden verhoord.

De politie Noord- en Oost-Gelderland is samen met de Nationale Recherche een onderzoek gestart. In totaal zitten er 250 man op het onderzoek. De politie is donderdagmiddag een doorzoeking gestart in de woning van de verdachte in Huissen. Deze duurde donderdagavond nog voort.

De actie van de man was gericht tegen de Koninklijke Familie, zo zei hoofdofficier van justitie Goossen tijdens de persconferentie. De man wordt verdacht van een aanslag tegen leden van de Koninklijke Familie en doodslag en moord, aldus de hoofdofficier.

Nadat het slachtoffer uit de auto was gehaald, controleerde Het Explosieve Opruimingscommando de auto op eventuele springstoffen. Door het incident zijn alle festiviteiten in Apeldoorn afgelast.

De gemeente Apeldoorn heeft inmiddels een digitaal condoleanceregister geopend. Vrijdag 1 mei kan in het stadhuis in Apeldoorn tussen 09.00 en 15.00 uur het condoleanceregister worden getekend.

De politie Noord- en Oost-Gelderland verzoekt alle mensen die het incident gezien hebben en/of er beeldopnamen van hebben gemaakt deze beschikbaar te stellen aan de politie. Zij kunnen contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0800-6070.

Koningin betuigt medeleven aan slachtoffers
Getuigenverslag Blik op Nieuws fotograaf
Justitie spreekt van 'bewuste actie' in Apeldoorn
Huiszoeking verdachte aanslag Koninklijke familie
Slachtofferhulp krijgt 70 telefoontjes na drama in Apeldoorn
Verdachte van aanslag op Koninklijke Familie overleden
Medewerker KMar aan verwondingen Koninginnedag overleden
Provincie:
Tag(s):