zaterdag, 11. april 2009 - 11:36

Automobilist op de vlucht bij grote verkeerscontrole op A32

Op vrijdag 10 april 2009 heeft de politie, samen met andere organisaties, een grote verkeerscontrole gehouden op de A32. De A32 is één van de rijkswegen die door verschillende politieregio’s loopt. De controle vond plaats tussen 09:00 en 16:00 uur tussen Meppel en Steenwijk op de parkeerplaatsen bij twee tankstations.

Doel van de controle
Politie Friesland, IJsselland en Drenthe, het Korps Landelijke Politie Diensten, de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, de Douane en Rijkswaterstaat mee aan de controle.

Het gaat om ongeveer 80 medewerkers die met deze verkeerscontrole, een bijdrage wilden leveren aan de (verkeers)veiligheid en overlast. Vele voertuigen zijn gecontroleerd op hun technische staat en diverse bestuurders zijn gecontroleerd op het gebruik van alcohol.

Bovendien werd gekeken of de bestuurders nog openstaande boetes hadden en of zij nog andere overtredingen op hun naam hadden staan. De bestuurders zijn door motorrijders selectief van de A32 naar één van de tankstations geleid voor nadere controle.

Resultaten politie
Ongeveer 9000 voertuigen zijn door de ‘Catch-Ken-’ gereden. 70 auto’s zijn aan de kant gezet omdat er een ‘hit’ was op hun kenteken. Van 600 bestuurders is een blaastest afgenomen. Deze blaastesten resulteerde in één aanhouding in verband met het rijden onder invloed. Deze bestuurder blies 450 ug/l.

Daarnaast zijn processen-verbaal uitgedeeld wegens het rijden zonder BE-rijbewijs (2x), het niet dragen van een gordel (6x), de lading los op de aanhanger (1x), overbelading (4x), gladde band(en) (2x), radardetector aanwezig (1x), verlopen APK (1x), verlichting niet in orde (2x), kenteken niet juist bevestigd (1x), geen papieren/rijbewijs tonen (4x), geen hulpkoppeling (1x), te hard rijden (161 km/uur, 156 km/uur en 184 km/uur met invordering rijbewijs).

Op de vlucht na stopteken
In de loop van de middag reed een personenauto langs de scan-auto. Dit voertuig stond als gestolen gesignaleerd en de bestuurder kreeg een stopteken van een motoragent. De man negeerde het stopteken en ging er met hoge snelheid vandoor.

Uiteindelijk raakte de man bij Havelterberg de macht over het stuur kwijt en kwam hij met zijn auto in een perkje. Daar is de bestuurder te voet verder gegaan. Een getuige meldde later dat de verdachte opnieuw werd gezien in een andere, witte auto.

De politie wist de man in de omgeving van de A32 alsnog aan te houden. De 28-jarige verdachte uit Utrecht is ingesloten voor verhoor. De politie doet nader onderzoek. Meer informatie over deze zaak is nog niet bekend. (BVH 2009002568)

Resultaten overige organisaties
Aan weerszijden van de A32 werden alle voorbijrijdende voertuigen met de zogenaamde ‘Catch-Ken’ auto gescand op kentekens. Doel is om te kijken of de auto en/of bestuurder voorkomt in de opsporingsregisters van RDW, politie, belasting of douane.

Douane
Misbruik handelaarskenteken: 2x
Niet tonen handelaarskentekenbewijs: 1x
BPM naheffing: 2x

Belasting
Nog uit te zoeken waarnemingen: 25x
Privé gebruik leaseauto: 1x
Geïnde belastingschulden: 4x
Geïnde openstaande schulden: € 48.000,-
Inbeslaggenomen voertuigen: 11x voor een belastingschuld van € 56.000,-.
Totaal contante schulden betaald: 7x met waarde van € 5600,-.
Provincie:
Tag(s):