woensdag, 14. januari 2009 - 10:11

Automobilisten in de war door vals alarm

Uithoorn

De afgelopen tijd hebben heel wat automobilisten voor niks op het puntje van hun stoel gezeten in afwachting van een hulpverleningsvoertuig dat maar niet kwam opdagen.

Oorzaak? een grote storing in het rds-zendersysteem, dat onder meer verkeersinformatie doorgeeft. Dit meldt het DVHN.

Drenthe is één van de provincies die door de storing wordt geplaagd. Sinds kort werkt men daar met een experimenteel systeem dat automobilisten waarschuwt voor de komst van een ambulance. Een naderende ambulance zend een rds-signaal uit dat de radio- of cd onderbreekt en tijdelijk vervangt door een sirenegeluid. Daarbij komt in het display de melding ‘alarm’.

Veel automobilisten hebben de afgelopen dagen de alarmmelding veelvuldig gekregen, maar was er doorgaans in geen velden of wegen een ambulance te bekennen.

Het bedrijf Flister, dat het alarmsysteem heeft ontwikkeld, kreeg dan ook veel klachten van mensen die dachten dat zijn vinding de veroorzaker was van het valse alarm. Directeur Eric Geelhuysen laat in een reactie weten ‘dat hun systeem de storing niet veroorzaakt. Ik heb inmiddels het probleem aangekaart bij het agentschap voor de telecom. Zij onderzoeken momenteel samen met de omroepen waar het probleem in het Radio Data Systeem (rds) zit’.

Ook in andere delen van Nederland blijkt de storing hardnekkig. Niet alleen autoradio’s, maar ook thuisinstallaties via de kabel blijken gevoelig voor de storing.
Provincie:
Tag(s):