woensdag, 28. januari 2009 - 14:20

Aviodrome start actie om pionier-jet naar Nederland te halen

Lelystad

Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome begint een inzamelingsactie om een bijzonder vliegtuig voor het nageslacht te bewaren.

Het gaat om een Douglas DC-8 uit 1966. Vanaf 1960 was de DC-8 het eerste passagiersvliegtuig met straalmotoren bij de KLM.

Toen in de jaren veertig en vijftig vakanties alleen waren weggelegd voor welgestelde Nederlanders, gingen deze tijdens hun vakantie naar Terschelling of naar de Veluwe. Zakenreizen werden maar zelden gemaakt per vliegtuig.

Twee ontwikkelingen brachten hierin verandering. Op de eerste plaats steeg de welvaart en kregen de vakantiegangers het na 1960 langzaam maar zeker wat beter, waardoor men zich exotischer vakanties kon veroorloven. Op de tweede plaats kwam er een nieuw vervoersmiddel: de Douglas DC-8; een snel passagiersvliegtuig met straalmotoren…!

De viermotorige Douglas DC-8 was een van de allereerste straalverkeersvliegtuigen in de geschiedenis. Het vliegtuig was niet alleen bijna twee maal zo groot als zijn voorgangers, die nog werden aangedreven met propellers, maar ook bijna twee maal zo snel. Daardoor daalden de vliegtarieven snel en werd de Veluwe verwisseld voor Alicante en ruilden vakantiegangers Terschelling in voor Gran Canaria.

Er is op de wereld nog maar ėėn ‘korte’ KLM-DC-8 uit het begin van de jaren zestig overgebleven. Dit historische straalvliegtuig is enkele jaren geleden door een luchtvaartmaatschappij in Engeland buiten gebruik gesteld en staat nu te wachten op een onafwendbaar eind, tenzij er wordt ingegrepen. Daarom wil de Aviodrome zich nu inzetten om het vliegtuig van de slopershamer te redden.

Voor deze DC-8 wordt een spectaculair transport voorbereid dat het vliegtuig via de weg en per zeeschip over de Noordzee naar Nederland moet krijgen. Maar eerst moet in totaal 400.000 euro worden ingezameld.

Iedereen die ertoe wil bijdragen om dit historische vliegtuig aan te kopen en naar Nederland te transporteren, ontvangt een bijzonder collectors item als bedankje. De fiscus betaalt overigens mee aan de bijdragen. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is een ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’, een ANBI. Donaties aan de Aviodrome zijn daarom bij de fiscus aftrekbaar van de inkomsten. Donateurs kunnen hun bijdrage, met vermelding van hun naam en adres, overmaken op bankrekeningnummer 1442.54.956, t.n.v. DC-8 Aviodrome, Lelystad. Meer informatie over de actie is te vinden op www.aviodrome.nl.
Provincie:
Tag(s):