zondag, 5. april 2009 - 1:38

AZ klopt ADO in enerverend duel

(Elfvoetbal) AZ heeft weer een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap. In Alkmaar kreeg ADO Den Haag met 4-1 klop van de mannen van AZ-trainer Louis van Gaal. AZ was vrijwel de gehele wedstrijd de betere ploeg, maar in de eerste helft werd dit overwicht niet tot uitdrukking gebracht op het scorebord.

Geheel tegen de verhouding in was het ADO dat met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzocht. Na rust gaf AZ wat extra gas en dit leidde tot vier Alkmaarse doelpunten.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor ADO. De mannen van trainer André Wetzel begonnen fel en brutaal. Dit leidde dan ook snel tot een grote kans. Berry Powel kreeg na een scrimmage de bal voor z'n voeten, maar zijn omhaal vloog net naast.

Na deze kans ging de storm van ADO liggen. Er ontvouwde zich een duel in een laag tempo. Beide ploegen zakten in en wachtten op een foutje bij de tegenstander.

Na een kwartier leek AZ het lage tempo zat te zijn. De Alkmaarders gooiden er een tandje bij en creëerden volop kansen. Onder andere Mounir El-Hamdaoui en Gill Swerts kregen mogelijkheden tot scoren. ADO-doelman Boy Waterman stond echter elke keer op de goede plek en voorkwam zo een verdiende AZ-voosprong.

Het doelpunt viel uiteindelijk geheel onverwachts aan de andere kant. Uit een prachtige vrije trap van Richard Knopper kopte verdediger Christiaan Kum raak. Zo zocht ADO de kleedkamers heel verrassend met een voorsprong op.

AZ leek niet van slag door de achterstand, want al vrij snel werd de gelijkmaker geproduceerd. Na een korte corner ging Moussa Dembélé met de bal aan de haal. De Belg soleerde op schitterende wijze het strafschopgebied binnen en verschalkte Waterman met een bekeken schuiver in de korte hoek.

Na de 1-1 ging AZ nadrukkelijk op zoek naar een tweede treffer. Tien minuten na de gelijkmaker kwam de voorsprong er ook. Het was Maarten Martens die de bal, na een duel tussen Dembélé en Mitchell Piqué, plotseling voor zijn neus kreeg. Martens aarzelde geen moment en kopte simpel over de doellijn.

Het hartstochtelijk spelende ADO leek na de 2-1 moegestreden. Dit was het sein voor AZ om nog wat extra gas te geven en ADO definitief over de knie te leggen. De Hagenaars hielden nog even stand, maar in de 79ste was het El-Hamdaoui die de voor AZ bevrijdende 3-1 binnenschoot. Even later was het Nick van der Velden die de 4-1 eindstand op het scorebord zette.

Door deze overwinning kan AZ het kampioenschap, ook omdat FC Twente vrijdagavond punten liet liggen tegen NEC, nauwelijks meer ontgaan. De voorsprong op de Twentenaren is inmiddels opgelopen tot elf punten. ADO moet door de nederlaag weer een beetje naar beneden kijken op de ranglijst, waar Sparta in Roda JC in de Haagse nek hijgen.