zondag, 1. februari 2009 - 16:59

AZ neemt afstand van concurrentie

(Elfvoetbal) AZ heeft weer een belangrijke stap gezet op weg naar het eerste landskampioensschap sinds 1981. Terwijl Ajax en FC Twente punten verspeelden, wonnen de Alkmaarders met 2-0 bij Sparta Rotterdam. De club van Louis van Gaal heeft nu een voorsprong van negen punten op zowel Ajax als Twente.

AZ mag dan op kampioenskoers liggen, de club speelt allang niet meer met de aantrekkelijke en onschuldige frivoliteit waarmee het enkele jaren geleden overal in het land bewondering oogste, maar waar het geen enkele prijs mee wist te pakken. Tegenwoordig is de ploeg van Louis van Gaal vooral geïnteresseerd in het oogsten van punten. Ook tegen clubs uit de onderste regionen van de Eredivisie hanteert AZ een geduldige en behoudende strategie, in de wetenschap dat het dankzij de schijnbaar onpasseerbare Alkmaarse defensie aan één of twee goals voldoende heeft om drie punten te bemachtigen.

Zo ook tegen Sparta. Zeker in de eerste helft kwam AZ nauwelijks in de buurt van het Spartaanse doel, en was het juist de thuisclub die het beste van het spel had. Met name het jonge duo op het Spartaanse middenveld, Kevin Strootman (18) en Erik Falkenburg (20), imponeerde met respectievelijk veel werklust en fraaie staaltjes balcontrole. Louis van Gaal keek waarderend toe, maar leek zich geen moment zorgen te maken.

Na rust toonde AZ haar ware klasse en zette het een serieus offensief op touw, dat al snel uitmondde in de 1-0 van Moussa Dembele. De spits mocht door een blessure van de Braziliaan Ari eindelijk weer meedoen en beloonde dat door in de 65ste minuut de bal beheerst in de verre hoek te schuiven. Daarmee was de wedstrijd feitelijk beslist. Sparta schakelde in de slotfase nog wel over op een spectaculaire alles of niets-strategie, maar dat gaf AZ louter de kans om zich via Mounir El Hamdaoui naar de 2-0 te counteren.

En zo begint de ranglijst er wel heel aardig uit te zien voor AZ. Met negen punten voorsprong op concurrenten die de neiging hebben om links en rechts punten te verspelen, is het moeilijk te zien hoe de Alkmaarders die voorsprong ooit gaan kwijtraken. Natuurlijk moet AZ nog een hoop duels winnen, maar Van Gaal kan al aan zijn kampioensgedicht beginnen.
Categorie:
Tag(s):