zaterdag, 7. februari 2009 - 22:29

AZ swingt weer als vanouds

(Elfvoetbal) Titelfavoriet AZ kan ook met mooi voetbal winnen. De ploeg van Louis van Gaal ging zaterdag met groot gemak over Willem II heen, hoewel het nog wel een tegendoelpunt incasseerde. De Alkmaarders wonnen in eigen huis met 3-1.

De teneur van de afgelopen weken was dat AZ kampioen zou worden, maar dat ging presteren zonder mooi voetbal. Over de afgelopen weken bezien klopte dat aardig, maar zaterdag swingde AZ weer als vanouds.

De wedstrijd stond in het teken van enkele records. Allereerst was er het record van AZ-doelman Sergio Romero. Die had zijn doel al 938 minuten schoongehouden. Hij zou in deze wedstrijd PSV-doelman Heurelho Gomes voorbij kunnen en op de tweede plaats achter de vermaarde Heinz Stuy kunnen komen. Daarnaast kon AZ ook voor de zeventiende keer achter elkaar ongeslagen blijven, een clubrecord.

Het eerste kon al gauw uit de hoofden verdwijnen. Na achttien minuten kwam AZ verrassend op achterstand door een doelpunt van Saïd Boutahar. De voorsprong van Willem II was op dat moment nog wel terecht, maar AZ ging daarna beter voetballen. Alsof ze de schroom van zich af gooiden, nu het record van Heinz Stuy toch niet meer gebroken kon worden. Met volle controle over de wedstrijd maakte AZ van een achterstand een voorsprong door doelpunten van uitblinker Moussa Dembélé en Maarten Martens.

In de tweede helft deed AZ er nog een schepje bovenop. Alleen was de ploeg, nadat Mounir el Hamdaoui de 3-1 had gemaakt, niet echt productief meer. AZ wilde laten zien dat het nog echt mooi kan voetballen en slaagde daarin goed. Het ging alleen ten koste van de productiviteit.

Het begon met een mooie actie van Demy de Zeeuw, die van achter het standbeen een één-twee aanging met Mounir el Hamdaoui. Die antwoordde door te kaatsen achter zijn standbeen. Dat was vooral mooi, maar verprutste geen kans. David Mendes da Silva deed dat wel. Hij ontving een bal van Graziano Pellè en hakte die, terwijl hij zelf een vrije scoringskans had, terug. Daar stond echter geen medespeler.

Gill Swerts liet niet veel later zien dat het niet alleen de aanvallers waren die aan gallery play deden. Hij durfde twaalf minuten voor tijd zelfs de bal achter zijn standbeen langs uit te verdedigen. Daarop ontstond een goede kans voor Pellè, die hij, u raadt het al, achter zijn standbeen langs op doel schoot. Ook niet raak. Het was misschien niet zo productief, maar AZ maakte van de gelegenheid gebruik om de criticasters de mond te snoeren. Het is niet zo dat AZ niet mooi kan voetballen. Ze doet het alleen slechts als het echt kan.

AZ komt met de zege op twaalf punten van nummer twee FC Twente en veertien van Ajax. Die twee ploegen spelen morgen nog, maar de meeste AZ-spelers zullen daar niet echt naar kijken. De Alkmaarders hebben een ruime marge en namen met gallery play al twaalf wedstrijden voor het eind van de competitie een voorschot op de titel.