zondag, 8. maart 2009 - 16:45

AZ verslaat NEC zonder te schitteren

(Elfvoetbal) AZ heeft zich, na de verrassende uitschakeling in de beker door NAC, knap hersteld door uit bij NEC een 0-1 overwinning te boeken. Het enige doelpunt werd gemaakt door Kew Jaliens die, uit een voorzet van Demy de Zeeuw, met het hoofd raak kopte.

Ondanks dat AZ het grootste gedeelte van de wedstrijd het initiatief in handen had, liet de formatie van trainer Louis van Gaal nooit echt mooi voetbal zien. Dit was ook niet noodzakelijk, omdat NEC nooit in staat was het de Noord-Hollandse defensie lastig te maken.

De thuisploeg begon voortvarend aan het duel. AZ liet de Nijmegenaren komen, maar zorgde er wel voor dat de ploeg van coach Mario Been nooit dichtbij het doel van Joey Didulica, de vervanger van de geblesseerde Sergio Romero, kwam.

NEC kon maar moeilijk omgaan met het initiatief. Dat was het sein voor AZ om na een kwartier spelen de verdedigende stellingen te verlaten, maar uitgespeelde kansen wisten de Alkmaarders niet te creëren. De verdediging van NEC hield zich goed staande tegen de beweeglijke Alkmaarse aanval.

De tweede helft ging van start in een gezapig tempo en beide ploegen leken bang voor een tegentreffer. Vrij onverwachts kwamen de bezoekers op voorsprong. In de 51ste minuut mocht De Zeeuw de bal voor het doel slingeren. Daar stond Jaliens vrij, die de bal met een mooie duik raak kopte achter Gabor Babos.

De voorsprong gaf AZ het nodige vertrouwen en het betere van het spel. De koploper kreeg nog een aantal kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar onder andere Graziano Pellè faalde elke keer in de afronding.

Met nog iets minder dan een half uur spelen probeerde Been de wedstrijd te doen kantelen en bracht twee frisse aanvallers in. Mustafa El-Kabir en Saïdi Ntibazonkiza wisten de AZ-verdediging flink bezig te houden. Daardoor kregen de Nijmegenaren zowaar een aantal kansen om op gelijke hoogte te komen, maar de NEC'ers hadden het vizier niet op scherp staan.

In het vervolg van het duel geloofde AZ het wel en speelde de mannen van Van Gaal het duel professioneel uit. NEC probeerde met man en macht nog een gelijkmaker te produceren, maar het ontbrak de formatie van Been aan een speler met individuele klasse, die een doelpunt kon forceren.

AZ boekt daardoor wederom een overwinning zonder de sterren van de hemel te spelen. Met nog acht wedstrijden te gaan lijken de Alkmaarders het kampioenschap niet meer te kunnen mislopen.
Categorie:
Tag(s):