dinsdag, 10. februari 2009 - 23:34

Baby-olifantje in Blijdorp

Rotterdam

Vannacht om 1.15 uur is olifant Douanita in de olifantengroep van Blijdorp bevallen van een gezond jong. Het is een meisje, Tonya genaamd. Ze is vernoemd naar Ton Dorresteijn, de vertrekkend directeur van Blijdorp (per 1 maart). De bevalling verliep uiterst snel en zonder menselijke hulp. Om 12.55 uur begon de eerste wee en twintig minuten later lag het jong al op de grond. De eerste stapjes volgden snel, geholpen door moeder Douanita en tante Irma. Binnen drie uur had zij gedronken. De vader van het jong is Alexander die momenteel in Amersfoort verblijft.

Irma, de oudste olifant in de groep, gedraagt zich van het begin af aan als een zorgzame tante en ook haar dochter Bangka ontfermt zich met alle liefde over de boreling. Throng Nhi, de dochter van Douanita moet er nog even aan wennen. Zij zal de komende tijd wat minder aandacht krijgen van haar moeder. In Blijdorp zijn in totaal 12 olifanten geboren. De allereerste olifant die ooit in een Nederlandse dierentuin is geboren was Bernhardine die in 1984 in Blijdorp ter wereld kwam. Blijdorp coördineert al vele jaren het Europese fokprogramma van de Aziatische olifant.

Tonya blijft de komende dagen in het binnenverblijf van Taman Indah. Zolang alles goed blijft gaan, kunnen de bezoekers vandaag op kraamvisite. Dan worden zij getrakteerd op beschuit met muisjes.Ook is er in Taman Indah gedurende twee weken een infopunt tussen 12.00 – 14.00 uur waar het publiek terecht kan met vragen over de olifanten. Via deze nieuwe webcam kunnen de bezoekers hier live mee kijken bij de olifantenfamilie.

Douanita neemt een bijzondere plaats in binnen de Blijdorpse olifantenkudde. In 1988 werd zij, als 1-jarige, in bijzonder slechte conditie aangetroffen op een schip in de Rotterdamse haven. Op basis daarvan nam de douane het jonge olifantje (afkomstig uit Vietnam en onderweg naar Tsjechoslowakije) in beslag en bracht haar ter verzorging onder in Diergaarde Blijdorp. Ze kreeg de naam Douanita en werd soepel opgenomen door de andere olifanten in de Diergaarde en ontwikkelde zich zelfs tot een belangrijke schakel binnen de Rotterdamse kudde.

Op 26 januari 2000 bracht Douanita haar eerste kalf ter wereld, een laatste herinnering aan de beroemde olifantstier Ramon, die na de dekking van Douanita een herseninfarct kreeg en dood neerviel. Helaas stierf Douanita's zoon tijdens de bevalling. Douanita's tweede kalf werd geboren op 23 mei 2003: Trong Nhi, een gezonde dochter van bul Alexander. Zij is nu ruim 5½ jaar oud en maakt nog steeds deel uit van de Blijdorpse kudde.
Provincie:
Tag(s):